Hlavní obsah

Co všechno ovlivňuje kvalitu našich vlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás touží po krásných zdravých vlasech, ale ne vždy tomu tak je. Zatímco u někoho se objeví problém čas od času, jiní bojují s kvalitou svých vlasů téměř neustále. Z velké části za to může genetika, ale i hormony, imunita, strava či péče, kterou vlasům věnujeme.

Foto: Profimedia.cz

Za kvalitou vlasů stojí genetika, ale i hormony, imunita, strava či péče, kterou vlasům věnujeme.

Článek

Co všechno ovlivňuje genetika

Genetika sehrává roli nejen v barvě, hustotě a celkové kvalitě vlasů. Ovlivňuje i rychlost růstu či vypadávání vlasů. Zatímco někomu rostou delší vlasy 2 roky, jinému celých 7 let. Průměrně vlasy rostou 1,25 cm za měsíc, což za rok činí 15 cm.

Vlasy každých 5-7 let vypadávají. Vypadávání je přitom průběžné a ovlivňuje ho fáze životního cyklu vlasu. První růstová neboli anagenní fáze ovlivňuje finální délku vlasu, což je dáno geneticky. Druhá fáze je katogenní neboli přechodová. Trvá dva až tři týdny a po celou tuto dobu vlasy nerostou ani neprodukují pigment. Poslední je fáze telogenní neboli vypadnutí vlasu.

Denně tak může vypadnout 50 až 80 vlasů. V den mytí hlavy se však tento počet může zvýšit až na celých 300. Obnova vlasů začíná zpomalovat s věkem, kdy se začíná zkracovat aktivní období růstu a vlasy mění svou kvalitu.

Proč je důležité hledět i na jídelníček

Strava má významný vliv na naše zdraví i imunitní systém a doplňuje tělu vitamíny, bílkoviny, tuky, sacharidy i minerální látky.

Z pohledu zdraví vlasů jsou pak důležité zejména bílkoviny, ze kterých jsou z velké části vlasy tvořeny. Jejich nedostatek může představovat jeden z důvodů vypadávání a řídnutí vlasů.

Jak tělo volá o pomoc

Zdraví

Z dalších prvků jsou pro zdravé vlasy důležité vitamíny skupiny B, A, D a E. Kromě malého množství vitamínu A plus D si tělo vitamíny samo vyrobit neumí, proto je důležité nezapomínat na jejich doplnění stravou či kvalitními doplňky stravy.

Všechny živiny, vitamíny a minerální prvky dostávají prostor vyživovat vlasy od kořínků do maximální délky 10 cm. Delší vlasy musí brát živiny již pouze z kosmetiky, kterou jim dopřejeme.

Důležitost kvalitní péče o vlasy

Málokdo si uvědomuje, jak moc je důležité hledět na to, čím si vlasy myjeme, ale i češeme a jaké další přípravky používáme.

„Vlasům byste měli dopřát kvalitní péči prostřednictvím vhodně zvolených přípravků i vlasového kartáče. Vlasy určitě ocení pravidelnou aplikaci vlasové masky či jiné vyživující kosmetiky,“ vysvětluje Alena Bělohlávková, kadeřnice a majitelka salonu Chocolate Beauty Studio.

Naopak používání stylingových přípravků a fénování, žehlení apod. je vhodné omezit na minimum.

Co všechno způsobuje, že po psychické i fyzické stránce stárnete rychleji

Zdraví

Při výběru šampónů pak dejte pozor na obsažené silikony, které ve vlasech vytvářejí obal zabraňující vstupu živin z kosmetiky do vlasu. Šampon by také neměl vlasy zbytečeně zatěžovat, proto vždy volte šampony i kondicionéry podle typu vlasů, které máte.

Při mytí hlavy nezapomínejte promasírovat pokožku hlavy kruhovitými pohyby, ideálně dvakrát za sebou. Pokud je vlasová pokožka ucpaná odumřelými buňkami či nečistotami, nemůže dýchat a dochází ke zpomalení růstu vlasu.

„Nezapomínejte nanést do umytých vlasů kondicionér, který otevřený vlas hezky uzavře,” dodává Alena Bělohlávková.

Pokud vás trápí rozsáhlé vypadávání, pak sáhněte po přípravcích obsahujících kofein, který prokrví vlasovou pokožku a stimuluje růst vlasů. „Trápí-li vás roztřepené a vysušené vlasy, pak sáhněte po produktech s keratinem, který zacelí vlasové vlákno a panthenolem, který vlasy hydratuje,“ radí Patricie Petříková ze společnosti GR Products.

Proč není dobré chodit spát s mokrou hlavou a nosit neustále culíky

U vlasů mnohdy sehrávají důležitou roli i naprosté maličkosti. Například pevně stažené vlasy po delší dobu mohou mít za následek vypadávání a ztrátu vlasů, a to především po stranách hlavy.

Další problém může nastat, pokud chodíte spát s mokrou hlavou. „Čerstvě umyté vlasy mají otevřenou sktrukturu, tudíž jsou náchylné k lámání a při tření hlavy o polštář dochází k poškození vlasového vlákna. Po probuzení vám budou odměnou vlasy oslabené a roztřepené,” upozorňuje Bělohlávková.

Důležité je také pravidelné zastřihování konečků, i díky tomu budou vlasy lépe růst a nebudou se lámat a třepit. „Četnost a délka zastřihávání by měla vycházet z rychlosti růstu vašich vlasů. Doporučuji nevynechat tento krok alespoň jedenkrát za 2-3 měsíce,“ doporučuje odbornice.

Jak zpomalit šedivění vlasů

Zdraví

Těhotenství a další hormonální výkyvy

Kvalitu vlasů velmi významně ovlivňují i hormonální výkyvy, nemoc či emoční stres. I z tohoto důvodu může dojít k vypadávání vlasů již po porodu, kdy klesá množství ženského hormonu estrogenu, jehož hladina se během těhotenství zvyšuje a po porodu zase dochází k přirozenému poklesu.

K tomuto úbytku dochází v rozmezí šesti až devíti měsíců po porodu. Většinou se vše samo srovná, nicméně minimalizovat tento problém můžete i díky doplňkům stravy a obecně pestré stravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám