Hlavní obsah

Jak zpomalit šedivění vlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedivění je přirozenou součástí stárnutí. Přesto se mu mnoho lidí snaží zabránit pomocí nejrůznějších doplňků či šamponů, které zaručují přímo „zázračné“ účinky. Jde ale šedivění skutečně zabránit, nebo dokonce již bílým vlasům navrátit jejich barvu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šedivění vlasů je zjednodušeně zapříčiněno ztrátou pigmentace. S věkem tělo produkuje méně pigmentu, což má za následek více šedivých vlasů. Na vině je navíc z velké části genetika. I proto někteří lidé začínají šedivět již ve dvaceti a jiní i o mnoho desetiletí později.

Existuje ale hned několik faktorů, které šedivění vlasů může urychlit. „Příkladem je nedostatek vitaminů, konkrétně B6, B12, D, E nebo biotinu,“ říká dermatolog Craig Ziering pro Huffingtonpost.

Je nemožné pomocí produktů tento stav zvrátit
dermatolog Craig Ziering

Svou roli může sehrát i oxidační stres, nezdravá strava či životní prostředí (jako je UV záření). Na vině může být také kouření. „Studie ukázaly, že u kuřáků je dvakrát vyšší pravděpodobnost, že začnou šedivět před dosažením věku 30 let,“ říká Ziering.

Co všechno způsobuje, že po psychické i fyzické stránce stárnete rychleji

Zdraví

Dokonce i vlasové produkty včetně těch, které se používají k barvení nebo odbarvování vlasů, mohou obsahovat složky, které snižují melanin ve vlasech. „Příkladem je peroxid vodíku, který je obsažený v mnoha barvách na vlasy. Nadměrné používání přípravků, které vlasy odbarvují, nakonec způsobí jejich zbělení,“ řekl Ziering.

Zázračný produkt neexistuje

Navzdory tomu, že mnoho kosmetických produktů slibuje zastavení šedivění, nebo dokonce návrat k původní barvě, většina odborníků se shoduje na tom, že není možné zvrátit geneticky dané šedivění.

„I když určité deficity živin a zdravotní stav mohou vyvolat předčasné šedivění, je nemožné pomocí produktů tento stav zvrátit,“ říká Ziering.

Studie ukázala, jak proces zpomalit

Zatímco většina informací, které o šedivění víme, tvrdí, že jakmile vlasy šediví, není cesty zpět, studie skupiny amerických vědců zjistila, že u některých lidí může snížení stresu pomoci některým vlasům získat alespoň část pigmentu zpět. Ovšem jen dočasně.

Existuje ale naděje, jak proces šedivění zpomalit. „Ačkoliv se nemůžeme zbavit šedivých vlasů zcela, tato studie ukázala, že stárnutí je tvárné. Naše chování a možná i to, jak se učíme vidět svět a prožíváme stres, ovlivňuje, jak naše buňky stárnou a kdy naše vlasy nakonec zešediví,” řekl Martin Picard, výzkumník z Kolumbijské univerzity a autor studie.

V současné době sice neexistuje jedinečný produkt nebo lék na šedivění vlasů, ale existují doporučení, která mohou alespoň trochu pomoci:

  • dobře jezte
  • spěte
  • vyhýbejte se kouření tabákových výrobků
  • vyhýbejte se stresovým faktorům
  • na vlasy a pokožku hlavy pak používejte UV ochranu
  • zvyšte příjem vápníku, bílkovin a vitaminu B

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám