Hlavní obsah

Angelina Jolie: Jako teenager jsem měla slabost pro morbidní věci

Právo, Jana Rovenská

Potom, co před pěti lety sklidila oscarová Angelina Jolie (44) nebývalý úspěch za ztvárnění Zloby: Královny černé magie, rozhodla se spolu s Walt Disney studiem, že si roli zopakuje v ještě drsnějším pojetí jako Zloba: Královna všeho zlého. Nabízí se otázka, proč ostřílenou profesionálku fascinuje právě tato postava.

Foto: Falcon

Hlavní roli v akční fantasy Zloba: Královna všeho zlého zvládla na výbornou.

Článek

„Už jsem se zmínila o tom, že odmalička jsem zlou vílu z Disneyho Šípkové Růženky vnímala jako nejstrašidelnější, ale i nejzajímavější postavu. Byla elegantní, sexy a ďábelská. Bála jsem se jí a zároveň mě přitahovala. Byla prostě jiná. A když jsem ji pak zahrála jako Zlobu a dostala jsem za ni od dětí cenu za nejlepší zápornou postavu, došlo mi, že ji asi hraju dobře, a řekla jsem jim:

,Když jsem já byla dítě, říkali mi, stejně jako Zlobě, že jsem jiná. Pak jsem ale zjistila, že být jiná je dobré. Sice jsem nikam nezapadala, ale byla jsem svá. A proto když vám někdo řekne, že jste jiní, jen se usmějte a choďte s hlavou vysoko vztyčenou a buďte na sebe pyšní. A přesně jako tato záporná postava vyvolejte trochu potíží, to nikdy nemůže uškodit.‘“

A přesně v tom duchu se Angelina Jolie vrací v dalším pokračování dobrodružné fantasy Zloba: Královna všeho zlého.

„V mém pojetí není Zloba jen ztělesněním zla, je to bojovnice. Mstí se za urážky, které utrpěla v minulosti. Je hnána pomstou, ale zároveň chrání zemi, kterou miluje, i ty, kteří v ní žijí. A když už vypadá, že bude vše v pořádku, přijde princ a chce si vzít moji Růženku, kterou jsem zprostila kouzla a vychovala, znovu se zjitří nenávist mezi lidmi a mocnými kouzelnými bytostmi a já jako královna všeho zlého se určitě lehce nevzdám,“ přibližuje Zlobu, kterou si očividně užívá.

Foto: Profimedia.cz

Na drogách závislou supermodelku Giu zahrála ve stejnojmenném dramatu velmi přesvědčivě.

Co ale matku šesti dětí a vyslankyni dobré vůle OSN pro uprchlíky, která pomáhá lidem v nouzi v nejrůznějších zemích světa, přitahuje na rolích, které by se daly shrnout pod společného jmenovatele vládkyně temnot?

„Kdo mě zná, ví, že už jako teenager jsem měla slabost pro morbidní věci, užívala jsem drogy, ubližovala jsem si, chtěla jsem být majitelkou pohřebního ústavu, nosila jsem na krku sáček s krví milovaného muže, fascinovalo mě tetování, nože a krev. Komplikované role, často na šikmé ploše, mě přitahovaly hned od začátku mého herectví nejspíš i proto, že jsem jim svým naturelem byla blízká,“ přiznává Angelina Jolie.

Jako dítě herců Jona Voighta a Marcheline Bertrandové neměla k hraní daleko. Ve čtyřech letech natočila televizní reklamu, v sedmi se poprvé představila s otcem v komedii Lookin’ to Get Out, v jedenácti už studovala na prestižním divadelním institutu Lee Strasberg.

Studiu filmu se později věnovala v New Yorku i v Los Angeles. V šestnácti začala jako modelka a objevila se v několika hudebních videích.

Foto: archiv ČT

Za ztvárnění Lisy ve snímku Narušení, ve kterém excelovala s Winonou Ryderovou, získala v pětadvaceti letech Oscara.

Všude slavila úspěch, její exotický vzhled každého přitahoval. Zdědila ho po svých rodičích. Po otci má slovenský původ, po matce v ní koluje i krev irokézských indiánů.

Byla batole, když se otec s matkou rozvedl. Vyrůstala s bratrem bez táty, není tedy divu, jak říká, že to s ní v dospívání nebylo jednoduché. Když začala hrát, přestala používat příjmení Voightová a nechala si jen Jolie – hezká.

Po maturitě si najala vlastní byt a soustředila se na hereckou kariéru. První velkou roli dostala ve dvaceti v thrilleru Nebezpečná síť (1995), kde se sblížila s hercem Johnnym Lee Millerem. Rok nato si ho vzala. Na sobě měla černé kožené kalhoty a bílou hedvábnou blůzu, ozdobenou jeho jménem, které napsala vlastní krví. Po dvou letech se rozešli.

Brangelina 2018 aneb Souboj právníků

Styl

V roce 1998 jí přinesla Zlatý glóbus role narkomanky a bisexuální supermodelky ve filmu Gia, ale zavedla ji na šikmou plochu.

„S drogami jsem, jak už jsem řekla, začala jako teenager. Kdybych se však po Gie nepostavila na nohy, mohla jsem skončit stejně špatně jako ona. Ze všeho jsem se ale naštěstí dostala,“ přiznala později v jednom interview.

Foto: Profimedia.cz

V romantické komedii Bláznivá runway se zamilovala do Billyho Boba Thorntona.

I když byla stále úspěšnější, ať už jako policistka v thrilleru Sběratel kostí, či psychopatka v Narušených (1999), za kterou získala Oscara, procházela podle bratra Havena druhým temným obdobím svého života.

Při natáčení Bláznivé runwaye (1999) se šíleně zamilovala do čtyřikrát rozvedeného a o dvacet let staršího herce a muzikanta Billyho Boba Thorntona. Vzali se o rok později a kolem krku nosili ampulky s krví toho druhého.

Začátkem dalšího roku se Angelina poprvé jako vyslankyně dobré vůle vypravila do Afriky. Natáčení jejího velkého hollywoodského hitu Lara Croft – Tomb Raider (2001) ji přivedlo i do Kambodže. Tam také adoptovala svého prvního syna, dnes už osmnáctiletého Maddoxe.

Foto: archiv TV Prima

V akční fantasy Lara Croft – Tomb Raider se představila v nejlepší fyzické kondici.

Právě to jí pomohlo překonat další životní prohru, Thorntonovu nevěru, po které se rozpadlo její druhé manželství.

„Tehdy mě zachránilo nové poslání a můj syn. Role vyslankyně předčila všechny, které jsem kdy ztvárnila pro Hollywood,“ prohlásila. Dlouho ale sama nezůstala. Při natáčení hitu Mr. & Mrs. Smith (2005) se Angelina sblížila s Bradem Pittem.

Rozvedla jeho manželství s Jennifer Anistonovou a potom, co se jim narodily tři děti a tři adoptovali, a nakonec se i v roce 2014 vzali, vše nasvědčovalo tomu, že není šťastnějšího páru na světě.

Vše dopadlo ale jako v pohádce se špatným koncem a dva roky po bouřlivém rozvodu si jde každý z nich svou cestou. Ten ale bývalé královně Hollywoodu, jak jí dříve přezdívali, ztracenou oblibu nevrátil.

Víte, že…

  • Mateřskou roli bere velice vážně. Adoptovanému Paxovi je 16, Zahaře 14, vlastní dceři Shiloh 13 a dvojčatům Knoxovi a Vivienne 11. Nejstarší Maddox začal studovat na univerzitě v Jižní Koreji.
  • Za čtyřicet let u filmu natočila na padesát snímků a stala se z ní jedna z nejuznávanějších charakterních hereček. 
  • Kromě hraní píše scénáře, režíruje, na svém kontě má i šest filmů jako producentka. 
  • Letos ji ještě uvidíme v dobrodružné fantasy Come Away s Britem Michaelem Cainem. 
  • V roce 2013 podstoupila dvojitou mastektomii poté, co zjistila, že má vysoké riziko rozvoje rakoviny prsu. Ze stejného důvodu si nechala odstranit i vaječníky.

Vyčítali jí totiž, že vždy dosáhne svého, bez ohledu na to, komu způsobí bolest. I právě proto se Angelině Jolie hodilo natočit další Zlobu. Vrací jí aspoň to, co ve městě snů poslední léta tak postrádala, postavení vynikající herečky.

Reklama

Související témata:

Související články

Tálibán podle Angeliny Jolie

Angelina Jolie už omezila hraní na minimum a soustředí se na své producentské a režijní ambice. Dosud se nevědělo o tom, že produkuje i animovaný film The...

Výběr článků

Načítám