Čokoládový dort (10-12 porcí) 

 

Čokoládový dort

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Suroviny korpus: 3 vejce, 200 g cukru krupice, 200 g másla nebo rostlinného oleje, 200 g polohrubé mouky, 30 g kakaa, 100 ml vody, 12 g prášku do pečiva

Krém - ganache: 250 ml smetany 31%, 250 g tmavé čokolády, ovoce na zdobení

Postup korpus: V robotu ušlehejte vejce s cukrem, přidejte změklé máslo a vlažnou vodu. Poté přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vlijte do dortové formy vymazané nebo vyložené pečicím papírem a pečte 45 min. na 170 °C. Korpus nechte vychladnout ve formě.

Ganache: Kousky čokolády nasypte do misky. Smetanu zahřejte, pozor, nevařte. Vlijte do čokolády a pomocí metličky vymíchejte hladký krém. Nechte vychladnout - ganache bude postupně tuhnout.

Dokončení: Korpus rozřízněte a spodní část vraťte do formy. Na korpus nalijte část ganache, proložte ovocem, přiklopte druhým plátem korpusu a zalijte zbylým krémem, ozdobte ovocem a nechte ve formě vychladit, aby ganache dostatečně ztuhla.

Vysvětlivky: Ganache (čti ganáš) je směs čokolády a smetany, která se používá jako náplň, krém na zdobení i poleva - podle hustoty.

Pavlova (původem australský dort pojmenovaný po ruské primabaleríně) 8-10 porcí

 

Pavlova

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Suroviny: 3 bílky, 150 g cukru krupice, 1 lžíce bramborového škrobu, 1 lžíce bílého vinného octa, semínka z vanilkového lusku, špetka soli

Na ozdobu: 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), hrst ovoce

Postup: V robotu začněte šlehat bílky, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte cukr, hned poté škrob a ocet. Správně vyšlehaná hmota je lesklá a tuhá. Na plech vyložený pečicím papírem můžete natřít těsto do velkého kruhu, anebo nastříkat cukrářským sáčkem malé dortíky. Objem se zvětší, je třeba dělat mezi jednotlivými kusy mezery. Troubu předehřejte na 150 °C, Pavlovu do ní vložte a po pěti minutách teplotu snižte na 120 °C a pečte 45 minut, až Pavlova na povrchu lehce zrůžoví. Po 45 minutách troubu vypněte a dezert v ní nechte dosušit.

Správně upečená Pavlova má křupavou kůrku a uvnitř je vláčná. Dezert ozdobte našlehanou smetanou (bez cukru) a posypte ovocem. Ihned podávejte.

Red velvet (Červený samet) 12-14 porcí

 

Red velvet

FOTO: Svět cukrářů

Suroviny: 250 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce kakaa, 120 g změklého másla, 150 g cukru krupice, vanilka, 2 vejce, 240 ml podmáslí, 1 lžička bílého vinného octa a 1 lžička červené potravinářské barvy

Na krém: 500 g mascarpone, 250 g zakysané smetany, 3 lžíce cukru moučka, šťáva a nastrouhaná kůra z limetky nebo citrónu

Postup: Smíchejte hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a kakao. Změklé máslo ušlehejte s cukrem, vanilkou, 2 žloutky a do toho zašlehejte podmáslí, vinný ocet a barvu. Promíchejte se sypkou směsí a nakonec do těsta lehce vmíchejte sníh ze dvou bílků.

Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte při 170 °C 40-50 minut. Upečený korpus nechte ve formě vychladnout.

Mascarpone smíchejte s cukrem, šťávou a kůrou z citrusu. Poté přilijte smetanu. Vychladlý korpus nejprve svrchu seřízněte - okrojky odložte stranou. Poté korpus rozřízněte na dva pláty. Polovinu krému namažte na první díl, přiklopte druhým plátem. Zbylou polovinou krému dort potřete. Okrojky rozdrobte a dozdobte jimi dort.

Tartaletky - 12 ks 

 

Tartaletky

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Suroviny na košíčky: 250 g hladké mouky, 100 g jemně mletých mandlí (mandlová mouka), 100 g cukru moučka, 250 g másla, 3-4 lžíce studené vody, špetka soli

Krém: 500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku

Sníh: 4 bílky, 220 g cukru krupice, špetka soli

Postup: Sypké suroviny nasypte do mísy robotu, přidejte změklé máslo, musí jím lehce projet nůž. Smíchejte a postupně přilévejte vodu. Těsto se musí spojit, ale nesmí lepit. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 30 minut dojít. Poté z těsta na vále posypaném hl. moukou vyválejte asi 4 mm tenký plát, vykrojte kolečka a zatlačte je do formiček tak, aby těsto nepřesahovalo okraj. Propíchejte vidličkou. Košíčky pečte v troubě při 170 °C asi 15 minut. Těsto by mělo být narůžovělé, okraje tmavší. Tartaletky nechte chvíli chladnout, ale ještě teplé je z formiček vyklopte. Pokud by těsto ve formičce vychladlo úplně, nepůjde vyklopit.

Poté si připravte krém. Část mléka smíchejte s pudinkovým práškem. Zbylé mléko ohřejte, a než se začne vařit, vlijte do něj rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání při nízké teplotě uvařte hustý pudink. Odstavte ho z plotny a zakryjte potravinářskou folií, aby nevznikl škraloup. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Poté ušlehejte smetanu a opatrně ji vmíchejte do předem našlehaného pudinku. Hladkým krémem naplňte tartaletky a dejte je do lednice.

Z bílků, cukru a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Cukrářským sáčkem jím ozdobte studené tartaletky. Na závěr je opalte flambovací pistolí.


Může se Vám hodit na službě Firmy.cz: