Hlavní obsah

Oslavte stylově svátek čokolády

Novinky, Dana Sokolová

Čokoláda byla vždy považována za pochoutku králů i bohů. Její blahodárný vliv na lidský organismus je všeobecně znám. Kromě řady účinných látek je i výborným zdrojem energie a na mnohé lidi působí zklidňujícím dojmem. Podle některých vědců dokonce prodlužuje život. Ne náhodou má i svůj mezinárodní den, který připadá právě na 13. září.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní čokoláda může být mléčná i bílá.

Článek

Pravá čokoláda se vyrábí pouze z kakaových bobů, kakaového másla a cukru. Někdy je ještě tolerován sójový lecitin a sušené mléko. Taková čokoláda je ovšem mnohem dražší než ta, která je běžně k dostání v obchodě. Aby tato pochoutka byla cenově dostupnější, výrobci kvalitní suroviny částečně nahrazují rostlinnými tuky a dalšími složkami, které kvalitu čokolády výrazně poškozují.

Podle zjištění vyhledávače Zboží.cz mnozí Češi již kvalitu čokolády dokážou ocenit. Ne náhodou jsou na internetu nejžádanější značky čokolád, které nejsou dostupné v běžných kamenných prodejnách.

První příčku drží belgická mléčná čokoláda určená do mléčné fontány, do níž se následně namáčí čerstvé ovoce. Na druhém místě se umístila hořká čokoláda, která tělu dodá energii a určena je třeba řidičům, aby se mohli plně koncentrovat na delší jízdu. Trojici pak uzavírá belgická bílá čokoláda, která neobsahuje téměř žádný cukr. Jedná se o zdravou alternativu k běžným čokoládám plným rafinovaného cukru.

Kvalita čokolády je dána i kvalitou kakaových bobů

Kakaovník roste pouze v tropických oblastech a je velmi náročný na pěstování. Potřebuje celoročně teplotu nad 20 °C, vlhkost 65 až 70 % a v mládí úkryt před pálivým sluncem, který mu poskytují vyšší stromy, například banánovníky. Daří se mu v nadmořské výšce 400 až 1250 m a dorůstá i patnácti metrů.

Původ této dřeviny je v Amazonii a Venezuele, ale poprvé byla lidmi pěstována až v Mexiku. Po úspěchu horké čokolády byly ve světě zakládány plantáže v celém tropickém pásmu naší planety.

Odborníci na čokoládu dokážou rozlišit i chuť čokolády na základě použitého druhu kakaovníku. Proto se na nejkvalitnějších čokoládách dozvíte, z jakého druhu kakaovníku čokoláda vznikla a z které oblasti kakao pochází.

Za nejcennější odrůdu kakaovníku vůbec je dnes považována Porcelana. Za velmi kvalitní odrůdy lze pak považovat i hybrid Trinitario či pododrůdy ekvádorské Nacional, Arriba či Ocumare a Chuao.

Foto: Ajala

Šetrně pražené výběrové kakaové boby jsou plné nutričně hodnotných látek

Kvalitní čokoláda může být i mléčná či bílá

Většina lidí si myslí, že kvalitní čokoláda je pouze hořká. Ve skutečnosti tomu tak není. Výborná může být i mléčná či bílá.

Není ani pravda, že nejlepší čokolády se poznají podle obsahu kakaa. Podle odborníků je důležitější druh a kvalita použitých bobů. To ale laik nepozná, dokud neochutná skutečně kvalitní čokolády, které se na svých obalech chlubí jak druhem použitých bobů, tak oblastí, kde byly pěstovány.

Foto: Čokoláda.cz

GR hořká čokoláda - Belize 100% BIO - stvořená pro skutečné čokoládové fajnšmekry. Vyrobená z kakaa, které už více než 2000 let pěstují v Belize, která leží jižně od Mexika a postupy při zacházení s ním si předávají z generace na generaci.

Obecně by měla hořká čokoláda obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, za kvalitní hořkou čokoládu se pak považuje čokoláda s obsahem nad 50 % kakaa. Za optimální ale odborníci považují 70 % kakaa.

Tartaletky s čokoládou a pistáciemi podle blogerky Cooking with Šůša
Suroviny (na 8 kusů): hrneček mandlí, hrneček hladké mouky, ½ hrnečku kakaa, 2 lžíce medu, 2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce kokosového oleje, 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, 4 lžíce vodyNáplň: 200 g hořké čokolády, ¾ hrnečku smetany na šlehání, pistácie
Postup: Do food procesoru nasypte všechny suroviny na těsto a nechejte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto velmi drobivé, přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto rukama vtlačte do formiček na tartaletky a dno propíchněte na několika místech pomocí vidličky. Takto připravené tartaletky pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte na kostky nalámanou čokoládu, stáhněte plamen a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladnuté tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem. Navrch je posypte nasekanými pistáciemi a nechte na hodinu ztuhnout v ledničce.
Ledové čokoládové kokosky
Suroviny 12 ks: 200 g strouhaného kokosu, 3 lžíce kokosového oleje, 150-200 ml kokosového mléka, stévie (podle chuti)
Postup: Do food procesoru či mísy nasypte strouhaný kokos, přidejte lžíci kokosového oleje a postupně všechno rozmixujte. V průběhu mixování přilévejte kokosové mléko, dokud se nevytvoří jemná hmota. Kokosovou hmotu vtlačte do připravených silikonových formiček (například na muffiny). V hrnci rozehřejte 2-3 lžíce kokosového oleje, přidejte kakao, stévii a všechno případně promíchejte.Rozpuštěnou čokoládu nalijte opatrně na vrch kokosové hmoty. Formičky nechte ztuhnout v mrazáku. Až dostanete chuť na něco sladkého a zdravého zároveň, jednoduše sáhnete do mrazáku.
Mandlovo-čokoládový dort podle blogerky Cat & Cook
Suroviny na korpus: 225 g másla, 200-250 g třtinového cukru, 6 vajec velikosti L, 150 g mletých mandlí (mandlová mouka), 150 g hladké mouky, 150 g nasekané 70% čokolády (nebo kvalitní mléčné), 1 lžíce prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kakaa, 1 lžička mandlové esence, 1 lžička vanilkové esence, 150 g marcipánuNa ganache: 450 g tmavé čokolády (70%), 125 g másla, 65 ml 40% smetany
Postup: Vejce vytáhněte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte mimo lednici přes noc. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dvě (anebo tři, pokud máte) menší formy (16-18 cm) si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nejdřív si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají šířku minimálně jako forma a z jedné strany je nastříhejte do hloubky asi 1 cm.Následně vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Na papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně lépe drželo.V jedné misce smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, sůl a odložte na později. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu, potom zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Pomalu přilévejte máslo. Pak opatrně zašlehejte mandlovou mouku, kousky čokolády a přilijte vanilkovou a mandlovou esenci. Robota snižte na nejnižší otáčky a opatrně přidejte suchou směs. Takto hotové těsto nalijte do forem (pokud máte jen dvě formy, do jedné nalijte 1/3 a do druhé 2/3 a dejte péct do vyhřáté trouby na 45-55 minut).Pozor! Tenčí korpus bude rychleji upečený. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete párátko, které je po vytáhnutí čisté. Korpus nechte vychladnout, potom opatrně vytáhněte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne, potom ho ozdobit krémem.Ganache: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Přilijte smetanu a řádně promíchejte a nechte vychladnout.Kompletace: Z marcipánu vyválejte dvě kulaté placky v průměru dortových forem. Při vyvalování použijte moučkový cukr na podsypání. „Čepice“ korpusů zařízněte do rovna a uschovejte na později. Velký korpus rozřežte na dvě poloviny. Na první část naneste ganache, položte na ni marcipán a opět naneste ganache. Opakujte i s další částí.Až bude dort kompletní, pomažte ho ze všech stran a rovnoměrně ganache rozetřete. Uhlaďte strany a vytvořte co nejostřejší hranu. Nechte ztuhnout v ledničce na 30 minut. Mezitím rozmixujte čepice z korpusů s trochou ganache a vytvořte 8 kuliček. Tyto kuličky posypte kakaem a ozdobte s nimi dort.
Krém z kávy, griliášové trubičky a čokoládové Baileys s mascarpone
Suroviny: 3 žloutky, 100 g cukru krupice, 2 porce ristretto kávy, 200 ml mléka, 200 ml smetany, 1,5 dcl Baileys, 100 g malin, 100 g mascarponeGriliášové trubičky: 100 g strouhaných ořechů, 100 g cukru krupice, 20 g hladké mouky, 2 dcl smetany ke šlehání, 0,5 dcl Baileys, 60 g bílků, 50 g hořké čokolády, 50 g másla
Postup: Cukr a ořechy smíchejte a rozmixujte, přidejte mouku a ušlehané bílky. Směs nechte chvíli odležet a natírejte přes šablonu na vymazaný plech. Pečte na 180 stupňů 10 minut. Ještě teplé těsto rolujte přes formu do tvaru trubičky.Čokoládu nechte spolu s máslem rozpustit ve vodní lázni, pak trubičky namáčejte po okrajích obou stran a nechte zatuhnout. Smetanu a mléko zahřejte s kávou a Baileys na 80 stupňů. Cukr vyšlehejte se žloutky do světlého krému a promíchejte se vzniklou směsí s Baileys. Výslednou směs vlijte do předem připravených mističek ve vodní lázni a přiklopené pečte v troubě na 120° zhruba 30 minut, dokud neztuhne asi jako puding. Poté nechte vychladnout.Do krému zapíchněte několik griliášových trubiček, zasypte malinami a přelijte vrstvou Baileys. Mascarpone smíchejte se smetanou na hustou, ale tekutou směs a přidejte na předchozí vrstvu. Na závěr vše zasypte malinami, ozdobte mascarpone a lístky máty.
Pavlova s čokoládou a čerstvým ovocem podle cukrářského mistra Josefa Maršálka
Suroviny na dort Pavlova: 240 g bílků, 240 g cukru krupice, 240 g cukru moučka, 1 malý citrón (šťáva i kůra), 20 g bramborového škrobuNa mramorování: 100 g lesního ovoce (maliny, borůvky nebo ostružiny)Na náplň: 900 g šlehačky 33%, 200 g extra hořké čokolády 80%Na ozdobu: 300 g čerstvých malin, borůvek nebo ostružin
Postup: 100 g lesního, třeba i mraženého, ovoce rozmixujte na jemné pyré. Troubu předehřejte na 100 °C. Bílky s citrónovou šťávou ušlehejte elektrickým mixerem do polotuha a po lžících zašlehejte krupicový cukr, pak došlehejte do tuha a nakonec lehce zamíchejte směs cukru moučka, škrobu a citrónové kůry. Hmotu rozdělte na tři plechy vyložené papírem na pečení a stěrkou rozetřete do kruhů o poloměru asi 26 cm. Na ty rovnoměrně rozdělte připravené pyré a lžící vytvořte mramor. Sušte 3 až 4 hodiny, nebo dokud upečená Pavlova není zcela suchá.Na náplň si převařte smetanu, do ní ponorným šlehačem vmixujte hořkou čokoládu. Nechte přes noc v lednici a druhý den ušlehejte do tuha.Na první ze tří dílů rozetřete třetinu ušlehané náplně a dobře rozetřete až do krajů. Přiložte druhou plackou a rozetřete další třetinu. Stejně pokračujte i se zbývající plackou a náplní. Povrch dobře uhlaďte a hustě poklaďte ovocem a na závěr pocukrujte. Nejlépe chutná asi tak hodinu dvě od sesazení. Pavlovu uchovejte v lednici.

Reklama

Související témata:

Související články

Čarování s kuřetem v kuchyni

Koupíte-li kuře, nesete si s sebou vlastně balíček 4 v 1. Prsa, stehna a křídla, skelet s kůží a játra se srdíčkem - každá drůbeží část má jiné vlastnosti,...

Zdravá cuketa pětkrát jinak

Plody cukety jsou chutné, dietní a kulinářsky všestranně využitelné. Hodí se jak pro vegetariánské pokrmy, tak pro nejrůznější diety, výtečné jsou ale...

Kmín - prověřené koření i lék

V tuzemsku se kmín vyskytuje téměř na celém území - roste na loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest a v příkopech. Původně se na těchto místech nacházel...

Výběr článků

Načítám