Hlavní obsah

Těhotné ženy se více řídí radami matek než lékařů

Novinky, Bohumila Kunertová

V současné době existuje nespočet knih, publikací či internetových serverů, z kterých v případě potřeby mohou těhotné ženy čerpat informace a doporučení. Pokud se jedná o závažnější problém, poradí lékař či zdravotnická instituce. Podle nejnovější studie ale stejně mnoho žen dává i v dnešní době spíše na rady matek či babiček.

Foto: Profimedia.cz

Těhotné ženy i přes širokou dostupnost informací v dnešní době stále dávají na rady svých matek či babiček.

Článek

Moderní ženy se často řídí doporučeními lékařů, pokud se jedná o nějaká zdravotní rizika či komplikace, jde-li ale o méně závažnější situace, řídí se převážně radami svých matek či babiček.

Londýnská univerzita na toto téma provedla průzkum, ve kterém odborníci zpovídali ženy, které rodily v období let 1970, 1980 a 2000.

V rámci průzkumu odborníci hovořili se sedmi ženami, které rodily v sedmdesátých letech a s dvanácti ženami, které porodily v období roku 2000. Do analýzy byl zahrnuty i dřívější rozhovory s 24 ženami, které rodily v letech osmdesátých.

Maminka ví všechno

Podle výsledků dávaly nejčastěji na rady matek či příbuzných ženy, které porodily v sedmdesátých letech. Zajímavé je ale zjištění, že i ženy, které rodily v rozmezí let 2000 - 2010, dávají stejný význam informacím od členů rodiny jako těm od lékařů, porodních asistentek, z knih, časopisů nebo internetu.

Jako příklad lze uvést chování ženy, která rodila v roce 2000. Přestala v těhotenství pít čaj, protože si na internetu přečetla, že kofein může v prvních týdnech způsobit potrat. Pak ale dala na radu své babičky, že čaj může také pomoci se zmírněním ranních nevolností. Nakonec si tedy vybrala, že zůstane ležet v posteli a bude pít šálek čaje denně. A opravdu jí to pomohlo.

Studii vedla profesorka Paula Nicolsonová z univerzity Royal Holloway v Londýně. K dané problematice uvedla: "Pokud přijde na lámání chleba, například když se ženy cítí opravdu zle, dají z velké části na rady svých matek nebo babiček. V tu chvíli by ani neřešily, jak důležité to pro ně je, ale rozhodně by daly těmto radám přednost před vědou."

Dilema mezi rodinou a vědou

Jane Brewinová z dětské nadace Tommy´s řekla, že ženy i v dnešní době řeší dilema, zda volit doporučení odborníků nebo rodičů či svého okolí.

"Jedná se o naprosto přirozené chování, když ženy chtějí mluvit o významných změnách v jejich životě s maminkami nebo blízkými přáteli. Jejich rady, zkušenosti a doporučení tedy potom ženy berou v potaz jako první. Je však potřeba zdůraznit, že v okamžiku výskytu nějakého závažnějšího problému by měly neprodleně vyhledat odbornou lékařskou pomoc," dodává Jane Brewinová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám