Hlavní obsah

Duly provázejí maminky během celého těhotenství i porodu

Novinky, Dana Sokolová

Těhotenství i porod samotný je pro většinu žen velkou neznámou. Přestože existuje obrovské množství informací, které lze velmi snadno získat, psychickou podporu a osobní kontakt žádné texty nenahradí. Snad právě proto stále roste obliba profesionálních průvodkyň těhotenstvím, takzvaných dul.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Stále roste obliba profesionálních průvodkyň těhotenstvím tzv. dul.

Článek

Průběh těhotenství každá žena zvládá jinak. Pro některou je to nejkrásnější období vůbec, pro jinou kvůli zdravotním či psychickým problémům naopak období nejtěžší.

Bohužel ne každá žena si má s kým o svých problémech a obavách promluvit, od koho získat životní zkušenosti a tím také určitý nadhled. A právě toto je hlavní náplň všech dul. Poskytnout psychickou i fyzickou oporu nastávající mamince, předat ji informace i zkušenosti z období těhotenství, porodu i šestinedělí.

"Dula neposkytuje zdravotnické služby. Nesupluje ani nedubluje práci porodních asistentek ani lékařů, nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a dalšími členy rodiny," vysvětlila pro Čtk Vlasta Jirásková, zakladatelka České asociace dul.

Není dula jako dula

Při výběru duly by žena měla dbát především na zkušenosti ženy, osobní sympatie, ale také profesionalitu. Bohužel ne každá žena, jež se za dulu považuje, projde odbornými kurzy a má pro tuto odbornost patřičné vzdělání.

Proto je podle Jiráskové dobré upřednostnit dulu z oficiálních seznamů ( více na www.duly.cz  ), které neustále aktualizuje právě Česká asociace dul.

Pokud žena pomoc duly vyhledá, musí počítat s tím, že se nejedná o službu zdarma a že ji v naší zemi ani neproplácí zdravotní pojišťovny.

"Cena doprovodu u porodu se pohybuje v rozmezí 3000 až 5500 korun. Zahrnuje čtyřiadvacetihodinovou pohotovost, která začíná 14 dnů před vypočteným termínem porodu a končí narozením dítěte, a konzultace," upozorňuje Jirásková.

Většina dul pořádá své vlastní kurzy, které se nepatrně odlišují především ve svém rozsahu. Některé duly se více zaměřují na období těhotenství, jiné na předporodní přípravu a další na šestinedělí a především začátky kojení. Každá žena využívá řadu odborných rad, ale i poznatků z přírody, ovšem vždy je pro ně rozhodující názor lékaře nastávající maminky.

Dula i za přítomnosti tatínka u porodu

Mnozí lidé si myslí, že duly mají své místo u porodu především v okamžiku, když u porodu není tatínek. To je však velký omyl. Každý z účastníků mívá odlišnou roli.

Partner bývá sice tou největší oporou a s nikým jiným si nevychutnáte tolik první okamžiky s miminkem. Dula však bývá tím nejlepším pomocníkem. Dokáže ženě dodat nejen sebevědomí, že všechno sama zvládne, ale pomůže také ulevit od bolesti, usnadnit komunikaci mezi maminkou a lékaři, případně zvládne srozumitelněji vysvětlit, co se při porodu právě děje a co teprve přijde.

Nelze však zaměňovat práci duly s prací porodní asistentky, která má především dohled nad tím, aby postupující porod neohrožoval zdraví maminky i miminka. Porodní asistentky procházejí jiným vzděláváním než duly, nemusejí tedy disponovat stejnými

prostředky pro podporu rodící ženy, případně jejího partnera.

Reklama

Související témata:

Související články

Při porodu umírají ročně dva milióny dětí

Více než dva milióny dětí umírají každý rok na světě při porodu. Tento počet výrazně převyšuje dětskou úmrtnost na malárii či virus HIV. Vyplývá to ze studie...

Výběr článků

Načítám