Hlavní obsah

Těhotné ženy se více řídí radami matek než lékařů

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době existuje nespočet knih, publikací či internetových serverů, z kterých v případě potřeby mohou těhotné ženy čerpat informace a doporučení. Pokud se jedná o závažnější problém, poradí lékař či zdravotnická instituce. Podle nejnovější studie ale stejně mnoho žen dává i v dnešní době spíše na rady matek či babiček.

Foto: Profimedia.cz

Těhotné ženy i přes širokou dostupnost informací v dnešní době stále dávají na rady svých matek či babiček.

Článek

Moderní ženy se často řídí doporučeními lékařů, pokud se jedná o nějaká zdravotní rizika či komplikace, jde-li ale o méně závažnější situace, řídí se převážně radami svých matek či babiček.

Londýnská univerzita na toto téma provedla průzkum, ve kterém odborníci zpovídali ženy, které rodily v období let 1970, 1980 a 2000.

V rámci průzkumu odborníci hovořili se sedmi ženami, které rodily v sedmdesátých letech a s dvanácti ženami, které porodily v období roku 2000. Do analýzy byl zahrnuty i dřívější rozhovory s 24 ženami, které rodily v letech osmdesátých.

Maminka ví všechno

Podle výsledků dávaly nejčastěji na rady matek či příbuzných ženy, které porodily v sedmdesátých letech. Zajímavé je ale zjištění, že i ženy, které rodily v rozmezí let 2000 - 2010, dávají stejný význam informacím od členů rodiny jako těm od lékařů, porodních asistentek, z knih, časopisů nebo internetu.

Jako příklad lze uvést chování ženy, která rodila v roce 2000. Přestala v těhotenství pít čaj, protože si na internetu přečetla, že kofein může v prvních týdnech způsobit potrat. Pak ale dala na radu své babičky, že čaj může také pomoci se zmírněním ranních nevolností. Nakonec si tedy vybrala, že zůstane ležet v posteli a bude pít šálek čaje denně. A opravdu jí to pomohlo.

Studii vedla profesorka Paula Nicolsonová z univerzity Royal Holloway v Londýně. K dané problematice uvedla: "Pokud přijde na lámání chleba, například když se ženy cítí opravdu zle, dají z velké části na rady svých matek nebo babiček. V tu chvíli by ani neřešily, jak důležité to pro ně je, ale rozhodně by daly těmto radám přednost před vědou."

Dilema mezi rodinou a vědou

Jane Brewinová z dětské nadace Tommy´s řekla, že ženy i v dnešní době řeší dilema, zda volit doporučení odborníků nebo rodičů či svého okolí.

"Jedná se o naprosto přirozené chování, když ženy chtějí mluvit o významných změnách v jejich životě s maminkami nebo blízkými přáteli. Jejich rady, zkušenosti a doporučení tedy potom ženy berou v potaz jako první. Je však potřeba zdůraznit, že v okamžiku výskytu nějakého závažnějšího problému by měly neprodleně vyhledat odbornou lékařskou pomoc," dodává Jane Brewinová.

Reklama

Související články

Jak se zbavit strijí

Strije jsou jizvičky, které se tvoří při rychlém napínání kůže a následném prudkém shrnutí pokožky. Kůže, ač je velmi elastická, na tyto změny reaguje...

Jak často se milovat, když plánujete miminko

I když některé ženy otěhotní velmi snadno, stále více žen to štěstí nemá a to i přestože nemají žádné zdravotní problémy, které by jim v početí miminka...

Výběr článků

Načítám