Hlavní obsah

Špatné rodičovské návyky, které ničí zdraví dětí

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z největších přání každého rodiče je, aby jeho dítě vyrostlo v sebevědomého, zdravého jedince. Jak toho nejlépe docílit? Chovat se tak, jak chceme, aby se v budoucnu choval i náš potomek - jednoduše mu jít vzorem.

Foto: Profimedia.cz

Chcete-li, aby se vaše dítě v dospělosti stravovalo zdravě, jděte mu příkladem.

Článek

Rodiče si často myslí, že nejlepší způsob, jak dítě naučit správným věcem, je vysvětlovat, co je dobré, a zakazovat, co je špatné. Existuje ale i další cesta, jít jednoduše příkladem.

Těžko z potomka vychováte člověka, který bude mít zdravou stravu za samozřejmost, když se budete vy sami doma ládovat polotovary, jídlem z fast foodu nebo jíst kalorické bomby. Podobné je to i s jeho sebevědomím a řadou dalších věcí.

Čemu se tedy vyhnout, aby to od vás vaše dítě „neodkoukalo”?

Zlozvyk č. 1: Sebekritika

Lehká sebekritika je v lidském životě k dobru, ale musí být reálná. Pokud váš potomek uvidí, že jste neustále nespokojena se svým vzhledem, může rychle (převážně dcera) získat pocit, že se vlastní spokojenost zakládá na tom, jak vám padnou nové džíny či halenka, nebo kolik kilo jste přibrala či zhubla.

Trápení dnešních dívek - strach z neúspěchu a přehnaná sebekritika

Děti

Zkuste proto co nejvíc omezit tyto drobné stížnosti a zaměřte se spíše na to pozitivní. Jak se skvěle cítíte, když se dobře vyspíte, dáte si něco vydatného k snídani atd. To jsou základy, které každé dítě potřebuje, uvádí webMD.

Zlozvyk č. 2: Emocionální přejídání

Pokud používáte jídlo jako způsob, jak zahnat jakékoli špatné emoce, rozhodně nejdete svému dítěti dobrým příkladem. Zkuste místo přejídání v krizové situaci najít jiný způsob řešení - vysvětlete, že je lepší se jít projít, s někým si promluvit atd.

Jak se vyhnout přejídání při stresových situacích

Zdraví

Zlozvyk č. 3: Závislost na technologiích

Čím více času trávíte u počítače či s mobilem v ruce, o to více takové chování bude dítě považovat za normální. Zkuste proto nastavit jasná rodinná pravidla - při společných aktivitách na mobily či tablety zapomeňte, vymezte dětem čas na hraní. Naučte je, že nejlepší trávení času je společně jako rodina.

Novodobá závislost aneb Když milujete svůj telefon víc než partnera

Vztahy a sex

Zlozvyk č. 4: Povrchnost a materiálnost 

Především malé dívky a slečny rády pořádají holčičí dýchánky, na kterých se kromě jiného také parádí. To je v pořádku, ale nemělo by se to stát jedinou náplní. Je dobré rovněž poukázat i na jiné aktivity - třeba procházky nebo různé sportovní aktivity.

Zlozvyk č. 5: Dělat ze všeho soutěž 

Dávat dítěti najevo, že někdo jiný je v něčem jiném lepší, a nutit ho tak neustále s někým soupeřit a zlepšovat se, není příliš dobrou motivací.

Zkuste místo toho raději chválit, pokud se mu opravdu něco povede. To, co bude chtít dělat, by mělo dělat hlavně pro zábavu, a nejen pro výhru či ocenění.

Děti se mají hýbat s mírou a radostí. Ne s vidinou medaile na olympiádě

Děti

Zlozvyk č. 6: Hádky 

Hádáte se jako rodiče doma často, a to i před dítětem? Pak mu vštěpujete, že podobné chování je běžné, nebo dokonce normální. Dítě se ho tak pravděpodobně bude brzy samo držet. Bude tak brzy svým chováním stresovat samo sebe i lidi okolo, což pro jeho zdraví a vývoj není vůbec ideální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám