Hlavní obsah

Gravidita a sex: Pět změn, které pociťují těhotné ženy

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotenství je pro každou ženu emocionálně bohaté období. Radost z očekávaného přírůstku střídají ranní nevolnosti a nechutenství, na které navazují pocity dojetí a nevídaného strachu o ještě nenarozené miminko. Jisté změny přicházejí i do vaší ložnice, neboť s těhotenstvím souvisí i hormonální koktejl, který dříve nebo později zamává s vaším sexuálním životem.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální změny zamávají se sexuálním životem každé ženy.

Článek

Mnoho žen popisuje první trimestr jako dobu, během které bojovaly s ranními nevolnostmi, žaludečními problémy a únavou. Po tomto méně příjemném období přichází druhý trimestr, který je spojován s přívalem energie, apetitem a zvýšením libida. Pokud jste právě těhotná, nenechte se těmito rychlými výkyvy znepokojit.

Těhotenství je jízda na horské dráze, a tak je naprosto přirozené, že jednou jste dole, a jednou nahoře. Obecně ale platí, že existuje pět změn, které těhotné ženy zažívají ve svém sexuálním životě.

1. Nestálé hormony

V prvním trimestru stoupá hladina estrogenu a progesteronu, což se odráží na vaší únavě a minimální chuti na sex. Vše se změní zhruba v 10. týdnu těhotenství, kdy zvýšená hladina hormonů klesne. Následně odezní nevolnost a pocítíte nárůst energie, se kterým jde ruku v ruce vzrůstající sexuální apetit.

Užijte si milování do sytosti, neboť je pravděpodobné, že ve třetím trimestru nebudete mít na sex opět náladu. To je dáno přibýváním na váze, bolestmi zad a dalšími fyzickými změnami, které souvisejí se třetím trimestrem.

Proč se nevyplácí sázet na přerušovaný sex

Vztahy a sex

2. Citlivé poprsí

Těhotenství je také doprovázeno zvýšeným průtokem krve, a to zejména do pohlavních orgánů, prsou a vulvy. Se zvýšeným průtokem krve souvisí i to, že se snáze vzrušíte, a zároveň jsou vaše pohlavní orgány citlivější než obvykle.

Využijte těchto nových pocitů, které mnohdy vedou k příjemnějšímu pohlavnímu styku a vyvrcholení.

3. Lubrikantu netřeba

Jak už bylo řečeno, během těhotenství dochází ke zvýšenému průtoku krve do pohlavních orgánů. Nejen, že se následně rychleji vzrušíte, ale především budete mít dostatek poševního sekretu, který se postará o bezproblémový sex.

Pokud jste před těhotenstvím používali s partnerem lubrikační gel, na následujících devět měsíců ho můžete uložit do šuplíku.

Zdraví plodu je potřeba zkoumat včas

Děti

4. Znovunalezené sebevědomí

Zatímco před těhotenstvím zkoumáte na svém těle každé kilo navíc, v těhotenství jste ráda, když bříško roste a děťátku se daří. Díky tomu se těhotné ženy nestresují svou postavou a přijmou své tělo takové, jaké doopravdy je. Toto sebepřijetí úzce souvisí se zvýšeným sebevědomím, které mnoho žen zúročí právě při pohlavním styku.

5. Křeče po sexu

Obzvláště ženy ve třetím trimestru trpí na břišní křeče. Tento nepříjemný pocit je způsoben tím, že orgasmus vyvolá kontrakce v děloze, které vedou k již zmiňovaným křečím. Pokud křeče ucítíte, rozhodně nepropadejte panice. „Několikaminutový odpočinek zaručí, že křeče zase rychle odezní,” píše web Healthline.

Především nezapomeňte na to, že každá žena je jiná, a stejně tak je jiné každé těhotenství. Neexistuje přesný popis toho, jak by měl vypadat váš sexuální život, a proto je důležité, abyste naslouchala vlastnímu tělu a intuici.

Nezapomeňte také komunikovat se svým partnerem, který má právo vědět, jak se cítíte a co právě prožíváte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám