Hlavní obsah

Budete letos trávit Vánoce sami? Jak se s tím vypořádat

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začal advent a Štědrý den se kvapem blíží. I když to jsou pro mnohé optimistické zprávy, i tak se najdou lidé, kteří toto období nemusí. Většinou proto, že jsou z nějakého důvodu na svátky sami. Jak se s tím vypořádat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodů, proč pro někoho Vánoce nejsou obdobím pohody, klidu a rozjímání, je celá řada. Ano, v současné době může být hlavním viníkem koronavirus, i bez něj to ale nemusí být „šťastné a veselé”.

Ať už je to kvůli koronaviru, špatné finanční situaci, nefungujícím rodinným či milostným vztahům, nebo práci, pak vězte, že v tom nejste sami. A že lepší než se tím trápit, je to změnit.

„Vánoční svátky bývají i za normálních okolností obtížné. Často je to proto, že si vytváříme nějaká očekávání, která nemohou být naplněna,” potvrzuje profesorka psychologie Julianne Holt-Lunstadová z Univerzity Brighama Younga s dovětkem, že aktuální koronavirová situace bezesporu vše zhoršuje, i například kvůli omezenému setkávání.

Neobjímat, nelíbat. Britové dostali pokyny pro Vánoce

Evropa

„I přesto všechno se ale dají najít způsoby, jak se s ostatními alespoň nějak spojit. Nemusí to být přesně to, na co jsme zvyklí, ale i tak nám to může zajistit alespoň nějaké sváteční pouto s bližními a okolím,” dodává pro server Women´s Health klinická psycholožka Miriam Kirmayerová.

Napište dopis kamarádům a známým

Chcete své blízké alespoň trochu potěšit, a možná i sebe? Napište jim, ale zapomeňte na strohé esemesky nebo maily. Dejte si trochu práce a pošlete jim krásný vánoční pohled, nebo klidně i ručně psaný dopis.

Vánoce bez experimentů. Všechny televize vsadí na pohádky a komedie

Vánoce

Napište sami sobě 

Jak dodává Kirmayerová, Vánoce jsou časem díků, a to nejen ostatním, ale i sobě. Napište proto i sami sobě - svému minulému či budoucímu já, za co jste vděční, jak byste chtěli trávit následující svátky, co se vám povedlo.

Využijte technologie účelně 

Máte-li k dispozici chytrý mobil, proč nezkusit potěšit své blízké tak, že se jim „ukážete” alespoň prostřednictvím videohovoru? Pokud se nemůžete setkat osobně, je to ten nejlepší způsob, jak zůstat alespoň trochu v kontaktu.

Nevzdávejte se vánočních tradic 

Možná jste si běžně o svátcích dříve s rodinou užívali pravidelný rituál popíjení vaječného koňaku, sledování pohádek, zpívání koled a podobně. Proč se toho letos vzdávat?

Betlém se chystá na Vánoce, i tady ale budou letos značná omezení

Vánoce

„Je jednoduché si říct, že to za to nestojí, když nemáte s kým slavit. Pravdou ale je, že čím více se podobných tradic budete držet, i když jste sami, o to více budete pociťovat vánoční atmosféru,” tvrdí Kirmayerová.

Regulujte čas na sociálních sítích 

Je pravda, že díky sociálním sítím můžeme být propojeni téměř s kýmkoli. Ne vždy je to ale ku prospěchu, obzvlášť ve chvílích, kdy se někdo prezentuje něčím, co my sami mít nemůžeme.

Pokud máte pocit, že vás podobné příspěvky ničí, omezte čas na sociálních sítích a věnujte se něčemu skutečnému, co vás potěší.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční výzdobou proti úzkosti a stresu

Letošní rok byl bez nadsázky velkou životní zkouškou pro všechny. Prověřeny byly nejen vztahy, ale také rodinné rozpočty, psychika a krizové plány. I proto je...

Výběr článků

Načítám