Hlavní obsah

Neobjímat, nelíbat. Britové dostali pokyny pro Vánoce

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Hlavní epidemiolog britské vlády Chris Whitty doporučil veřejnosti, aby se o letošních Vánocích vyvarovala blízkého kontaktu se svými staršími příbuznými. Doporučení přichází poté, co premiér Boris Johnson oznámil, že se koronavirová opatření o svátcích na pět dní uvolní. Řada odborníků ministry vyzvala, aby zveřejnili podklady, které je k takovému kroku vedly.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Britská vláda uvolní přísná protiepidemická opatření pro období mezi 23. a 27. prosincem, kdy se britské rodiny tradičně sjíždějí z celé země, aby strávili vánoční svátky v rodinném okruhu. Po několika týdnech spekulací to oznámila na vládních stránkách.

Hlavní poradce britské vlády pro současnou epidemii Chris Whitty má ale pro Brity jasná doporučení.

Britská vláda chce částečně zachránit Vánoce

Evropa

„Jestli bych někomu doporučil objímat a líbat své starší příbuzné? Ne, nedoporučil,” reagoval na dotazy novinářů. „Není to protizákonné, ale o to nejde. Jenom proto, že je něco povoleno, neznamená to, že se to má dělat,“ rozčiloval se.

Letošní Vánoce nebudou podle Whittyho ani zdaleka normální. „Pokud chcete navštívit příbuzné, tak to musíte udělat tak, abyste nezvýšili rizko nákazy,“ vysvětloval. „Nemyslím si, že jít objímat seniory je dobrý nápad,” apeloval.

Omezení blízkého kontaktu se seniory je podle něj jediný způsob, jak zaručit, „aby se ještě nějakého objetí vůbec dožili,” řekl. Na dotaz, co bude o Vánocích dělat, Whitty odpověděl: „Budu v nemocnici”.

Maximálně tři domácnosti dohromady

Z Whittyho slov je patrné, že s rozvolněním opatření na Vánoce příliš nesouhlasí. Podle premiéra Borise Johnsona byl ale takový krok potřebný, protože lidé by svátky slavili tak jako tak. Opatření nastavila podle předsedy vlády „rozumnou rovnováhu“.

Johnson v projevu k národu: Budou to veselé, ale opatrné Vánoce

Evropa

V již zmiňovaném vánočním období tak nebude platit zákaz cestování, a to v celém Spojeném království. Maximálně tři domácnosti si mohou vytvořit jakousi „exkluzivní bublinu“, v jejíž rámci budou trávit svátky. S žádnými dalšími lidmi se stýkat nesmí.

Rozhodnutí vlády se setkalo s kritikou. „To, co v podstatě děláme, je, že přiléváme olej do covidového ohně. Určitě to povede k většímu přenosu infekce a s největší pravděpodobností i ke třetí vlně,“ řekl stanici BBC profesor Andrew Hayward z londýnské univerzity UCL.

V Británii se v prosinci otevřou obchody i sportoviště

Evropa

Podle odborníků hrozí, že zkraje příštího roku bude zdravotní systém opět přehnaně zatížený. Jak uvedl deník Guardian, část z nich vyzvala vládu, aby zveřejnila podklady, které je k uvolnění restrikcí vedly.

Reklama

Výběr článků

Načítám