
Naložením kozího sýra do kvalitního oleje se udrží čerstvý i několik týdnů.
FOTO: František Petrák, Profimedia, Právo
sobota 19. dubna 2008, 8:23
Eva Müllerová, Právo
Kozí sýry mají velkou výhodu, že se dají konzumovat ve všech stupních zralosti. Od delikátně jemných čerstvých až po pikantně suché a drobivé. Čerstvé kozí sýry bývají obvykle tzv. pur chèvres, tedy vyrobené výhradně z kozího mléka. Polotvrdé a tvrdé obsahují často i podíl kravského nebo ovčího mléka.
Jako většina sýrů, mají i ty kozí svou sezónu. Ideálním obdobím je pro ně pozdní jaro a léto, kdy kozy produkují nejlepší mléko. Důležitou roli hraje i skladování sýrů a dodržení předepsané teploty a vlhkosti.
.: Sýry patří u některých lidí mezi spouštěče migrén. U čerstvých kozích je ale toto riziko mnohem menší.
Libují si kojenci i labužníci
„Kozí mléko má jiné složení tuků než kravské. Má nejblíž k mateřskému, proto je také lehce stravitelné. A všechny tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí i do kozích sýrů,“ konstatuje Emilie Citterbartová, majitelka Kozí farmy v Březí, kde produkují celou škálu výrobků z kozího mléka, od smetany, másla, tvarohu, ochucených pomazánek až po čerstvé sýry. A to vše v biokvalitě.
Podle jejích zkušeností lze výrobky z kozího mléka úspěšně využít všude tam, kde se používá kravské. Když se u Citterbartů dělá třeba cmunda s kozím sýrem, seběhne se na ni celé osazenstvo farmy.
.: Kozím sýrovým specialitám dodávají jejich lahodnou chuť nejrůznější, často i kuriózní ingredience. Balí se do kaštanových listů, zrají na matolinách (vinných slupkách), obalují se v dřevěném či uhelném prachu.
„Kozí sýr dodá bramborákům křupavost a totéž platí, když se nadrobí do vejce při obalování řízků. Používáme na to čerstvé ohřívané sýry, jež se chutí a konzistencí dají srovnat s italskou mozzarellou. Strouháme je na pizzu, těstoviny a obalujeme i jako tradiční smažák. Čerstvé měkké sýry balkánského typu, které také vyrábíme, jsou zase výtečné k dobrému vínku,“ vypočítává kvality kozí produkce majitelka farmy.
Co s kozím aroma
Dost lidí ale odrazuje od konzumace kozích sýrů jejich zvláštní vůně. „Pak doporučuji sáhnout po úplně čerstvém výrobku v biokvalitě. Takový sýr, s maximálně dvoutýdenní dobou spotřeby, tedy bez konzervantů, je sladký a zcela neutrální.
Zráním totiž kozí odér zesílí a zvýrazní, protože se uvolní a rozvinou všechny aromatické složky,“ vysvětluje Emilie Citterbartová.
Žena
Ruský fenomén Olga Buzovová: Z reality show na vrchol
Za nejpopulárnější zpěvačku, moderátorku i módní ikonu je v Rusku označována Olga Buzovová (33). Z účastnice televizní reality show...
Život jim změnila cesta do Afriky
Jediná cesta do Afriky za rodinnými kořeny jim život převrátila naruby. Právě tam se před čtyřmi lety zrodil Nutt. Pod touto značkou...
Jak zkrotit vlčí hlad
Vlčí hlad neboli nutkavé večerní nájezdy na lednici či špajz, kdy člověk sní doslova vše, co se mu dostane pod ruce, obvykle souvisí...
Idiopatická plicní fibróza - včasná diagnóza může zachránit život
Idiopatická plicní fibróza je vzácné onemocnění, při kterém dochází k poškozování plicních sklípků, které se jizví, čímž plíce tuhnou...