Hlavní obsah

Kozí sýry na chuť i pro zdraví

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svými 400 druhy je v oblasti kozích sýrů velmocí Francie, ale i naši sýraři drží jeden trumf. Kozí syrečky. Vzácnou lahůdku z Podkrkonoší si kdysi vyžádal na svatební stůl i král Vladislav Jagellonský.

Foto: František Petrák, Profimedia, Právo

Naložením kozího sýra do kvalitního oleje se udrží čerstvý i několik týdnů.

Článek

Kozí sýry mají velkou výhodu, že se dají konzumovat ve všech stupních zralosti. Od delikátně jemných čerstvých až po pikantně suché a drobivé. Čerstvé kozí sýry bývají obvykle tzv. pur chèvres, tedy vyrobené výhradně z kozího mléka. Polotvrdé a tvrdé obsahují často i podíl kravského nebo ovčího mléka.

Jako většina sýrů, mají i ty kozí svou sezónu. Ideálním obdobím je pro ně pozdní jaro a léto, kdy kozy produkují nejlepší mléko. Důležitou roli hraje i skladování sýrů a dodržení předepsané teploty a vlhkosti.

.: Sýry patří u některých lidí mezi spouštěče migrén. U čerstvých kozích je ale toto riziko mnohem menší.foto: Právo/František Petrák, Profimedia

Libují si kojenci i labužníci

„Kozí mléko má jiné složení tuků než kravské. Má nejblíž k mateřskému, proto je také lehce stravitelné. A všechny tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí i do kozích sýrů,“ konstatuje Emilie Citterbartová, majitelka Kozí farmy v Březí, kde produkují celou škálu výrobků z kozího mléka, od smetany, másla, tvarohu, ochucených pomazánek až po čerstvé sýry. A to vše v biokvalitě.

Podle jejích zkušeností lze výrobky z kozího mléka úspěšně využít všude tam, kde se používá kravské. Když se u Citterbartů dělá třeba cmunda s kozím sýrem, seběhne se na ni celé osazenstvo farmy.

Foto: František Petrák, Profimedia, Právo

Kozím sýrovým specialitám dodávají jejich lahodnou chuť nejrůznější, často i kuriózní ingredience. Balí se do kaštanových listů, zrají na matolinách (vinných slupkách), obalují se v dřevěném či uhelném prachu.

.: Kozím sýrovým specialitám dodávají jejich lahodnou chuť nejrůznější, často i kuriózní ingredience. Balí se do kaštanových listů, zrají na matolinách (vinných slupkách), obalují se v dřevěném či uhelném prachu.foto: Právo/František Petrák, Profimedia

„Kozí sýr dodá bramborákům křupavost a totéž platí, když se nadrobí do vejce při obalování řízků. Používáme na to čerstvé ohřívané sýry, jež se chutí a konzistencí dají srovnat s italskou mozzarellou. Strouháme je na pizzu, těstoviny a obalujeme i jako tradiční smažák. Čerstvé měkké sýry balkánského typu, které také vyrábíme, jsou zase výtečné k dobrému vínku,“ vypočítává kvality kozí produkce majitelka farmy.

Co s kozím aroma

Dost lidí ale odrazuje od konzumace kozích sýrů jejich zvláštní vůně. „Pak doporučuji sáhnout po úplně čerstvém výrobku v biokvalitě. Takový sýr, s maximálně dvoutýdenní dobou spotřeby, tedy bez konzervantů, je sladký a zcela neutrální.

Zráním totiž kozí odér zesílí a zvýrazní, protože se uvolní a rozvinou všechny aromatické složky,“ vysvětluje Emilie Citterbartová.

Reklama

Související články

Umělec vyrobil exprezidenty USA ze sýra

Jeden americký sochař poctil čtyři bývalé americké prezidenty neobvyklým způsobem. Místo do tradičního kamene umělec "zvěčnil" jejich tváře do obrovského bloku...

Zdraví a sílu najdeš v sýru cottage

Cottage cheese nejspíš každý někdy viděl a pro spoustu lidí je důležitou součástí jídelníčku. Především lidé, kteří dbají o své zdraví nebo o štíhlou postavu...

Výběr článků

Načítám