Hlavní obsah

Dvanáct věznic s islámskými radikály zůstalo v Sýrii zcela bez dozoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu Sýrie se ocitlo 12 věznic, v nichž jsou zadržováni radikálové z teroristické organizace Islámský stát, bez dozoru. Prohlásil to ruský ministr obrany Sergej Šojgu pro agenturu RIA Novosti. Apeloval na světové společenství s tím, že je nutné ostrahu věznic okamžitě řešit.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Turecká armáda na severu Sýrie.

Článek

Ve věznicích, které jsou teď bez ostrahy, jsou i zahraniční radikálové. „Ti se pokusí vrátit zpět do své historické vlasti,“ varoval Šojgu. Mezi džihádisty byli i lidé z postsovětských států.

Ruská armáda spolu se syrskou začala obsazovat posty, z nichž se Kurdové stáhli.

Ministr Šojgu podle agentury Interfax řekl, že Islámský stát rozšiřuje svůj vliv v jihovýchodní Asii. V této souvislosti nabídl světovému společenství pomoc. „Ruské ministerstvo obrany v této oblasti získalo velké zkušenosti, které jsme připraveni sdílet s našimi partnery v asijsko-tichomořském regionu,“ uzavřel.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Koordinovaný postup Ruska, Turecka a USA v Sýrii podle ministra může pomoci zajistit regionu stabilitu a bezpečnost.

Turecko zahájilo 9. října na severu Sýrie ofenzivu, jejímž cílem je vytlačit ze syrského pohraničí kurdské oddíly YPG a zřídit bezpečnou zónu pro syrské uprchlíky, kteří jsou nyní v Turecku. Oddíly YPG patří k arabsko-kurdské koalici SDF.

Erdogan popohání Američany: Nezdržujte odsun Kurdů, mám nabito

Turecká invaze

Minulý týden se Washington a Ankara dohodly na příměří, které by mělo trvat 120 hodin. Během této doby by se měly stáhnout kurdské formace z pohraničního pásma v šířce 30 kilometrů do vnitrozemí. Příměří je označováno za nestabilní, boje v původním rozsahu ale zatím obnoveny nebyly.

Reklama

Výběr článků

Načítám