Hlavní obsah

Zemřel magnát a bonviván Stanley Ho

Ve věku 98 let zemřel hongkongský podnikatel Stanley Ho, který v bývalé portugalské kolonii Macao vybudoval obchodní impérium zaměřené na hazardní hry. Oznámila to v úterý jeho rodina. Ho byl v branži považován za bonvivána a za otce moderního hazardu v Číně, později se mu za to začalo říkat Král hazardu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stanley Ho na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Do Macaa, které v roce 1999 přešlo pod čínskou správu, se Ho dostal za druhé světové války. V počátcích své podnikatelské kariéry se věnoval zejména stavebnictví, ale v 60. letech získal spolu s několika společníky exkluzivitu na podnikání v oboru hazardních her.

V karanténě se na střeše slezli k hazardu, přistihl je dron

Koktejl

Nabídnutou šanci využil Stanley Ho bezezbytku. Kromě hazardu úspěšně investoval i do navazujících odvětví, jako je výstavba hotelů či provozování lodních linek mezi Macaem a Hongkongem.

40 let monopolu

Výhodu státem garantovaného monopolu si Ho užíval bezmála 40 let. Mraky nad jeho miliardovým impériem se začaly stahovat až v roce 1999, kdy Macao přešlo pod čínskou správu. O tři roky později čínské úřady trh s hazardem v Macau otevřely i pro jiné zájemce.

Stanley Ho byl počtvrté ženatý a měl nejméně 17 dětí, dlouhodobě patřil k nejbohatším lidem v Asii. O kontrolu nad hráčským impériem SJM Holdings jej před několika lety připravili členové jeho rozvětvené rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám