Hlavní obsah

Zemřel bývalý japonský premiér Nakasone. Dožil se 101 let

Tokio

Ve věku 101 let zemřel v pátek v tokijské nemocnici bývalý japonský premiér Jasuhiro Nakasone. Informovala o tom agentura Kjódó. Nakasone stál v čele japonské vlády v letech 1982 až 1987.

Foto: Profimedia.cz

Jasuhiro Nakasone odešel z politiky až ve svých 86 letech

Článek

Člen Liberálnědemokratické strany (LDP) Nakasone byl více než 50 let poslancem. Parlamentní lavice opustil až v roce 2004, kdy už mu bylo 86 let. V období od konce 50. do počátku 80. let minulého století byl několikrát ministrem, mimo jiné dopravy, obrany či průmyslu. V roce 1982 se stal japonským premiérem a ve funkci se udržel pět let.

Nakasone v čele japonské vlády mimo jiné zlepšil vztahy s Čínou. Jako první japonský premiér navštívil Jižní Koreu. Přátelský vztah udržoval s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem. V domácí politice proslul zejména rozsáhlou privatizací státních firem včetně železnic.

Nakasone zastával nacionalistické pozice. V roce 1985 se stal prvním poválečným japonským premiérem, který oficiálně vstoupil do kontroverzní šintoistické svatyně Jasukuni, jež je zasvěcena Japoncům padlým v novodobých válkách. Jeho krok vyvolal protesty v Číně i Jižní Koreji. Dlouhodobě usiloval o revizi poválečné pacifistické ústavy. To se mu ale nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám