Hlavní obsah

Závod o životy křečků: lidských zachránců je víc než ohrožených hlodavců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Obrovskou míru solidarity s doma chovanými hlodavci vyvolaly zprávy o nařízeném utracení asi dvou tisíc křečků v Hongkongu. Místní úřady ji nařídily poté, co se u 11 z celkem 178 hlodavců ve zverimexu Little Boss prokázala nákaza koronavirem. Lidé proti utracení křečků sepisují petice a nabízí jim nový domov. Upozornila na to agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hongkongští obyvatelé spěchají s adopcí ohrožených křečkůVideo: Reuters

 
Článek

Pomoc ohroženým křečkům lidé nabízejí jednak na internetu, jednak osobně přímo před místy, kde mají být utraceni. Na internetové Hongkongské skupině roztomilých křečků už nabídlo pomoc téměř tři tisíce lidí. Zájemců ochotných zachránit hlodavce je tedy víc než samotných chlupáčů v ohrožení.

Ti, kdo přišli zachraňovat křečky přímo před veterinu, to vnímají jako svou humánní povinnost. A to i přesto že úřady varovaly, že lidé se mají podobných aktivit zdržet a všechny zachráněné křečky odevzdat, jinak je bude vyšetřovat policie.

„To je mi jedno, stejně lidi zatýkají,” citoval Guardian jednu z dobrovolnic jménem Jessica.

„Smyslem naší iniciativy je zachránit křečky. Od včerejška (čtvrtka) jsme byli svědky utracení mnoha křečků, a to přesto, že byli testováni jako covid negativní. Jejich majitelé byli vyděšení, a tak je sem přinesli. Ty křečci jsou ale nevinní. Nemohou být odsouzeni k smrti kvůli viru, proto jsme tady, abychom je zachránili,“ řekla agentuře Reuters jedna z dobrovolnic Ching Li.

Tvrdý Hongkong: Odevzdejte své křečky k likvidaci, žádné pusinky na rozloučenou

Svět

Úřady v Hongkongu po odhalení nákazy ve zverimexu Little Boss v úterý oznámily, že lidé musejí své mazlíčky zakoupené po 22. prosinci jako dárky pod stromeček odevzdat k likvidaci. Uvedly navíc, že je majitelé nemají líbat na rozloučenou ani pouštět na ulici“, protože Hongkong stejně jako pevninská Čína lpí na politice nulové tolerance ke covidu.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí se smířili se smrtí svých mazlíčků a přinášejí je k likvidaci.

Nákaza koronavirem byla odhalena u 11 křečků v obchodě se zvířaty Little Boss a jeho skladu, kde bylo celkem 178 křečků, králíků a činčil. Úřady se zaměřily na obchod poté, co se poprvé za tři měsíce ve městě objevila nákaza variantou delta, u níž nebylo jasné, odkud pochází. Nakažený byl 23letý zaměstnanec prodejny. Pak byla nákaza odhalena ještě u dalších dvou zaměstnanců.

Zatím není jasné, jak se první zaměstnanec nakazil. Hongkongská ministryně zdravotnictví Sophia Chanová uvedla, že nejsou žádné důkazy o možném přenosu nemoci ze zvířat na lidi. Přesto je podle ní nutná opatrnost. Za oběť tak padnou domácí mazlíčci.

Reklama

Výběr článků

Načítám