Hlavní obsah

Tvrdý Hongkong: Odevzdejte své křečky k likvidaci, žádné pusinky na rozloučenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Úřady v Hongkongu plánují zlikvidovat dva tisíce křečků poté, co se v obchodě se zvířaty Little Boss ukázalo, že jedenáct ze 178 hlodavců tam bylo nakaženo koronavirem. Lidé musejí své mazlíčky zakoupené po 22. prosinci jako dárky pod stromeček odevzdat k likvidaci, uvedly úřady podle listu Guardian a agentury Bloomberg.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Zaměstnanci ministerstva zemědělství, rybářství a ochrany přírody v v hongkongském obchodě se zvířaty, kde se objevili nakažení křečci.

Článek

Úřady dodaly, že tato zvířata „nemají lidé líbat ani pouštět na ulici“, protože Hongkong stejně jako pevninská Čína lpí na politice nulové tolerance ke covidu.

Hongkongské úřady současně uvedly, že se všemi zvířaty z obchodu Little Boss by se mělo zacházet humánně.

S okamžitou platností byl nejen uzavřen obchod, ale taky zakázán dovoz hlodavců do země. Nakažení křečci byli dovezeni z Nizozemska.

Nákaza koronavirem byla odhalena u 11 křečků v obchodě se zvířaty Little Boss a jeho skladu, kde bylo celkem 178 křečků, králíků a činčil. Úřady se zaměřily na obchod poté, co se poprvé za tři měsíce ve městě objevila nákaza variantou delta, u níž nebylo jasné, odkud pochází. Nakažený byl 23letý zaměstnanec prodejny. Pak byla nákaza odhalena ještě u dalších dvou zaměstnanců.

V Hongkongu pozabíjejí všechny křečky ve městě. Mají deltu

Zahraniční

Není důkaz, že křečci nakazili lidi

Zatím není jasné, jak se první zaměstnanec nakazil. Hongkongská ministryně zdravotnictví Sophia Chanová uvedla, že nejsou žádné důkazy o možném přenosu nemoci ze zvířat na lidi. Přesto je podle ní nutná opatrnost. Za oběť tak padnou domácí mazlíčci, kteří ve skutečnosti ani nemusí představovat riziko.

Srdceryvná scéna spojená s likvidací zvířecího přítele člověka se nevyhnula ani České republice. V roce 2007 v souvislosti s výskytem ptačí chřipky agilní veterinář v Tisové utratil před očima šedesátileté majitelky její korelu, kterou chovala v kleci 20 let. Za zbytečnou smrt papouška se následně omluvil i tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Foto: Lam Yik, Reuters

Hongkongský obchod se zvířaty Little Boss byl uzavřen

Covid-19 se považuje za zoonózu, tedy nemoc přenesenou ze zvířat na lidí. Rezervoárem byli zřejmě vrápenci, ale není jasné, zda se z nich nemoc na člověka přenesla přímo, nebo přes mezihostitele.

Zavlečená nákaza?

Zpráva, že nakažení křečci byli dovezení z Nizozemska, se objevila jen den poté, co čínské úřady uvedly, že případ nákazy variantou omikron v Pekingu je spojen s balíčkem zaslaným z Kanady. Čína už dříve uváděla, že se v zásilkách ze zahraničí objevoval koronavirus, mělo jít o mražené ryby. Čína se mermomocí snaží dokázat, že virus byl do země zavlečen, i když tomu nic nenasvědčuje.

Nákaza koronavirem u křečků vyvolala údiv, ale křečci se používali v roce 2020 v Hongkongu při testech, jak omezuje šíření nemoci nošení roušek, uvedl list The Guardian.

V Dánsku vybijí celou populaci norků. Přenášejí koronavirus

Koronavirus

Nejsou to jediná zvířata, která se mohou virem SARS-CoV-2 nakazit. V Dánsku na podzim roku 2020 vybili celou svou populaci více než patnácti milionů norků poté, co se u nich objevila mutace koronaviru a panovaly obavy, že by se mohla rozšířit, protože se jí nakazilo i několik lidí.

Také se ukázalo, že se koronavirem mohou nakazit psi a malé i velké kočky. V zoo v jihoafrické Pretorii se nově nakazili covidem od ošetřovatelů lvi a pumy. Mají těžký průběh nemoci.

Lvi a tygři ve washingtonské zoo onemocněli covidem, musí je krmit dětskou výživou

Koktejl

Nákazy zvířat vyvolávají obavy, aby u nich virus nezmutoval a nemohl se zpětně přenést na člověka a způsobit ještě vážnější infekci.

Reklama

Výběr článků

Načítám