Hlavní obsah

Vyšetřování WHO ve Wu-chanu nic moc nezjistilo, z tamní laboratoře virus není

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Tým Světové zdravotnické organizace (WHO), který se po průtazích letos dostal do Wu-chanu, aby tam vyšetřil původ pandemie, v úterý zveřejnil první výsledky pátrání. Podle jeho vedoucího Petera Bena Embareka sice vyšetřování odhalilo nové informace, ale nezměnilo celkový obraz, virus pochází zřejmě od netopýrů a je nepravděpodobné, že by unikl z laboratoře.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Šéf týmu WHO v Číně Peter Ben Embarek

Článek

Hypotéza, že by virus unikl z laboratoře, je podle Embareka extrémně nepravděpodobná a není ji potřeba dále studovat v rámci práce týmu pátrajícího po původu viru. Wuchanský institut virologie je podle něj dobře zabezpečen a je tak „velmi nepravděpodobné, že by z takového místa mohl uniknout“. Zmínil, že nehody v laboratořích jsou extrémně vzácné. Dodal však, že k ”nehodám v laboratořích docházelo po celém světě“ a že je pozoruhodné, že se virus rozšířil právě poblíž laboratoře.

Jeho kolegyně, nizozemská viroložka Marion Koopmansová, dodala, proč tuto hypotézu opustili. Jsou podle ní dvě možnosti, jak by k tomu došlo: „První je, že virus vytvořili lidé, ale tato hypotéza už byla odmítnuta vědci. Druhou je, že by virus mohl uniknout z laboratoře, ale to by šlo o únik známého viru a v žádné laboratoři ve Wu-chanu virus SARS-CoV-2 není. A pokud tam není, nemohl odtamtud uniknout“.

Virus se nešířil jen na tržišti

Embarek uvedl, že vše ukazuje na to, že virus pochází z přírodního rezervoáru, zřejmě od netopýrů. Covid-19 je tedy zoonózou – infekcí, která se přenesla ze zvířat na lidi. Nepředpokládá však, že by tito netopýři žili přímo ve Wu-chanu, odkud se pandemie začala šířit.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Německá viroložka Marion Koopmansová

Embarek řekl, že jeho tým dále zkoumá, jak se virus šířil a jaký vliv na to měl rybí trh ve Wu-chanu, se kterým jsou spojeny první případy: „Šířil se mezi lidmi, kteří byli, žili, pracovali nebo navštívili v prosinci trh Chua-nan. Stále však není známo, jak se do tržnice dostal a jak se tam rozšířil. Máme mapu a studovali jsme v čase šíření viru u prvních případů spojených s tržištěm. V některých případech máme i genetické sekvence (viru od nakažených). Říká nám to, že se v prosinci (virus) šířil mezi lidmi na tržišti a to bylo zřejmě místem, kde by mohlo snadno docházet k takovémuto šíření, ale to není celé. Víme také, že došlo k šíření mezi jedinci, kteří nebyli spjati s tímto trhem. Byli spjati s jinou tržnicí. V tomto ohledu není obraz jasný.“ Zjistili, že už v prosinci byl virus rozšířen i mimo tržnici Chua-nan.

Tým WHO navštívil Wuchanský institut virologie

Svět

Embarek doporučil, aby se zkoumaly i vzorky z krevních bank, které by mohly odhalit nejranější případy. Ze zjištění je ale jasné, že se nemoc šířila nejméně od konce listopadu. Uvedl, že když se první lidé s příznaky objevili v prvních dvou prosincových týdnech, tak je velmi pravděpodobné, že se nakazili začátkem prosince nebo v listopadu. Dodal ale, že jeho tým nenašel žádné důkazy o velkých ohniscích epidemie před prosincem, které by mohly být spojovány s covidem-19.

Čínský profesor Liang Wan-nian z Čínské zdravotní komise, který vystoupil také na tiskové konferenci ve Wu-chanu, zdůraznil, že nejsou žádné záznamy, že by se SARS CoV-2 šířil v populaci před prosincem 2019.

Nemůžeme garantovat odpovědi. Tým WHO začal v Číně vyšetřovat původ koronaviru

Koronavirus

Týmu se zatím ani nepodařilo zjistit, jak se virus na trh dostal: „Stále pracujeme s hypotézou, že ho tam mohla zanést nakažená osoba a on se pak rozšířil na další lidi na tržišti. Ale mohl tam být zavlečen i přes nějaký produkt. Nejzajímavější jsou v tomto ohledu zmražená divoká zvířata, která se chovají na farmách. O některých jejich druzích se ví, že jsou náchylné k těmto virům,“ dodal Embarek. Na trhu se prodávalo maso divokých zvířat, která se v Číně chovají na farmách.

Není jasné, z jakého druhu virus pocházel

Koopmansová dodala, že u zvířat na tržišti nebyl zjištěn případ nákazy, ale že tu jsou druhy, u kterých je podezření na možný přenos. Zejména jde o hlodouny (rod Rhizomys) označované jako bambusové krysy. Profesor Liang Wan-nian z Čínské zdravotní komise, který vystoupil také na tiskové konferenci ve Wu-chanu, dodal, že zřejmě došlo k přenosu ze zvířat, ale že druh je zatím neznámý, protože koronaviry zjištěné u netopýrů a luskounů jsou sice podobné, ale ne stejné. Zmínil i možnost přenosu z koček a norků.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Liang Wan-nian mluví na konferenci WHO.

Embarek zmínil, že cesta zvířat na tržiště mohla být spletitá a mohly při ní být překročeny i hranice. Nevyloučil ani možnost, že se virus mohl přenést na lidi ze zmrazených výrobků, ale pravděpodobnější je podle něj přenos přes nějaký další druh. Bambusové krysy se dovážejí do Číny i z ciziny a pašují se tam z ciziny i chránění luskouni. Koopmansová dodala, že někteří dodavatelé pocházeli z oblastí, kde se vyskytují netopýři. Podle ní je potřeba zkoumat zvířata na těchto farmách.

Tým WHO navštívil ve Wu-chanu tržiště, první ohnisko koronaviru

Koronavirus

Liang Wang-nian namítl, že v letech 2019 až 2020 bylo v oblasti testováno 11 000 zvířat – prasat, krav, koz i hus a slepic –, ale žádný vzorek nebyl pozitivní. Negativních bylo i 2000 vzorků pořízených mezi listopadem 2019 a březnem 2020, kdy se testovalo na 35 druhů divokých zvířat. Negativní byly i testy v širším okolí provincie Chu-pej, kde se testovalo 50 000 vzorků od 300 druhů.

Negativní byly rovněž testy netopýrů z oblasti okolo Wu-chanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám