Hlavní obsah

Vítr a teploty přes 40 stupňů. V Austrálii vznikají další a další požáry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney/Melbourne
Aktualizováno

Desítky tisíc lidí byly vyzvány v australském státě Victoria k opuštění ohrožených oblastí, mezi které patří i turistická oblast East Gippsland. Situace se zhoršila poté, co se rozfoukal silný vítr, teploty překročily 40 stupňů. Ve čtyřech australských státech je vyhlášeno extrémní nebezpečí požáru, oznámila v pondělí stanice BBC. Požáry si vyžádaly další oběť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v Austrálii Video: AP

 
Článek

Extrémní nebezpečí požárů bylo vydáno ve státech Victoria, v nejpostiženějším Novém Jižním Walesu, v Jižní Austrálii a v Tasmánii. V Austrálii aktuálně zuří přes sto požárů, přibylo 70 nových. Největší jsou v Novém Jižním Walesu u Sydney, kde čtvrt milionu lidí podepsalo petici, aby se na Nový rok neodpaloval tradiční ohňostroj a peníze se daly hasičům. V Sydney naměřili v pondělí 41 stupňů a ve městech ve vnitrozemí ještě více.

Ohňostroj v Sydney je velmi sledovaný, do města kvůli němu přijíždí mnoho turistů a vysílají ho televize v celém světě. Novoroční ohňostroj byl už zrušen v hlavním městě Canberra. Ve státě bylo zrušeno několik novoročních festivalů, protože lidé by z nich nemohli utéci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jeden z požárů v Novém Jižním Walesu

V oblasti East Gippsland zuří tři požáry u měst Bruthen, Buchan a Bonang, kde teploty výrazně překročily čtyřicítku. Už v neděli byla vydána výzva k opuštění East Gippslandu, kam už nemají jezdit další turisté. „Není možné poskytovat podporu a pomoc všem návštěvníkům v East Gippslandu,” uvedli hasiči. Odejít má 40 000 lidí.

Komplikací je změna směru větru, který žene oheň k pobřeží, takže se dostal přes hlavní silnici Princes Highway vedoucí ze Sydney do Adelaide. Ta už byla uzavřena na několik hodin v neděli kvůli novému požáru východně od Bairnsdale. V pondělí byla uzavřena v délce 250 km, protože oheň postupoval rychleji, než se čekalo.  

Zahynul hasič

Vítr je tak silný, že převrátil dvě vozidla hasičů na hranici mezi Novým Jižním Walesem a Victorií. Při nehodě jeden hasič zemřel a tři skončili v nemocnici.

Foto: Jill Gralow, Reuters

Dobrovolný hasič zasahuje v Novém Jižním Walesu.

Komisař pro mimořádné situace ve státě Victoria Andrew Crisp řekl, že každý by měl odjet z Bairnsdale už v pondělí ráno, protože pak je velmi pravděpodobné, že už nebude možné odejít: „Stát je suchý a bude velmi horko a větrno. Lidé, odejděte teď. V těchto podmínkách nemůžete zůstat. Poslouchejte během dne varování.“

V Jižní Austrálii je nejhorší oblast ve vinařské oblasti u Adelaide. V Adelaide se teplota už v pondělí přiblížila 40 stupňům Celsia, napsala agentura AP.

V hlavním tasmánském městě Hobartu zaznamenali tamní nejvyšší prosincovou teplotu v historii, a to 40,8 stupně. V Hobartu přitom bývá touto dobou v průměru 20 stupňů.

Foto: Jill Gralow, Reuters

Dobrovolnice drží klokana s ošetřenýma popálenýma nohama.

V Austrálii vyhlásili výjimečný stav kvůli požárům, lidé v Sydney nosí roušky

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám