Hlavní obsah

V Austrálii vyhlásili výjimečný stav kvůli požárům, lidé v Sydney nosí roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Stát Nový Jižní Wales na jihovýchodě Austrálie ve čtvrtek vyhlásil sedmidenní výjimečný stav kvůli rozsáhlým požárům. Hasiči tam bojují se stem ohnisek a v mnoha případech oheň nemají pod kontrolou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v AustráliiVideo: AP

 
Článek

Tři ohniska jsou u hlavního města státu Sydney, které je zahaleno kouřem. Situaci komplikuje vítr a také velmi vysoké teploty, jež na některých místech dosahují 45 stupňů Celsia, napsala agentura Reuters. Úterní rekord průměrné teploty byl ve středu překonán o jeden stupeň a dosáhl podle meteorologické služby 41,9 stupně Celsia.

Hasiči se pokoušejí plameny zkrotit pomocí vody shazované z vrtulníků, jež musejí prolétávat hustým kouřem.

Ohnivé peklo v Austrálii zahubilo přes dva tisíce koal

Zahraniční

Nepředvídatelné nebezpečí

Premiérka osmimilionového státu Gladys Berejiklianová řekla, že vzhledem ke zhoršujícím se podmínkám vyhlašuje sedmidenní výjimečný stav. „Největší problém v následujících dnech bude nepředvídatelnost - panuje silný vítr a velmi vysoké teploty,” sdělila. Vyzvala také občany, že i když se blíží Vánoce, mají se připravit na to, že budou muset změnit své plány podle okolností.

Hasiči mají za výjimečného stavu rozšířené pravomoci a mohou lidi přinutit k evakuaci, zavřít silnice nebo některá zařízení. Do boje s ohni bylo nasazeno 1700 hasičů, avšak podle úřadů to nebude stačit.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Kouř zahalil operu v Sydney.

Situace v pětimilionovém Sydney je dramatická i na pohled - mnoho lidí vychází s rouškami, viditelnost je minimální.

Vegetace kolem města je po suchém jaru vyschlá a požáry se rychle šíří. Jeden z nich je poblíž předměstí Campbelltown, které je na jihozápadě od Sydney a žije v něm 157 tisíc lidí. Zdravotníci zaznamenali v Sydney desetiprocentní navýšení telefonátů záchranné službě. Důvodem jsou většinou dýchací potíže pacientů. Zdravotníci žádají občany, aby nevycházeli a měli své léky na dosah.

Austrálie zažila v úterý nejvyšší průměrnou teplotu z dob měření, která byla ale už ve středu překonána. V úterý naměřili v průměru 40,9 stupně, ve středu pak 41,9 stupně. Místně jsou teploty ještě vyšší. Minulým rekordem bylo 40,3 stupně, naměřených v lednu 2013.

Foto: Stringer, Reuters

Oheň u Sydney

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám