Hlavní obsah

Veteráni při Digitálním Dunkerque zachraňují spojence

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina amerických vojenských veteránů odstartovala neobvyklou akci, jež má pomoci s evakuací spolupracovníků USA v Afghánistánu. Veteráni a jejich pomocníci využívají satelitní snímky a další internetové zdroje k odhalení kontrolních stanovišť, na nichž by Tálibán mohl zadržet prchající Afghánce. Americká televize Fox News to označila za „digitální Dunkerque“.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek kábulského letiště

Článek

Ten sice začal podle Matta Zellera, vojenského veterána a někdejšího analytika CIA, jako akce skupiny veteránů, nyní se však do ní údajně zapojily již stovky tisíc lidí. „Nejsou to jen veteráni. Jsou to pastoři, moje máma, moji příbuzní, lidé, kteří nikdy nesloužili v Afghánistánu,“ ujišťuje.

Biden nechce prodlužovat evakuaci z Kábulu, bojí se útoků Islámského státu

Svět

Analytici zpravodajských služeb pro něj zkoumají satelitní snímky i další zdroje. „Vlastně tak dávají dohromady produkty pro lidi, kteří v reálném čase a s pomocí dat ze sociálních médií mapují kontrolní body Tálibánu, aby zjistili bezpečné cesty na kábulské letiště,“ tvrdí Zeller.

„Chtějí pomstu, chtějí odvetu“

Zeller prý tráví většinu noci komunikováním s Afghánci, které označuje jako „tlumočníky“. „Posílám jim textové zprávy, v nichž jim sděluji: Toto je brána, do níž se teď musíte dostat. A tady je místo, kde je kontrolní bod Tálibánu, musíte se vydat touto ulicí, abyste jej obešli, “ řekl.

Podle něj Tálibán zastavuje lidi na kontrolních stanovištích a buď si „zaznamenává, nebo zabíjí“ každého, kdo se „spojil proti nim“. „Pokud máte na kontrolním stanovišti anglický dokument, vezmou si ho. A všimnou si, že jste na jejich seznamu,“ prohlašuje.

Tálibán vraždí civilisty, tvrdí komisařka OSN

Svět

Podle něj Tálibán aktivně vyhledává pomstu. „Afghánští tlumočníci jsou lidé, kteří nám během uplynulých dvaceti let pomáhali zabíjet je. Chtějí pomstu, chtějí odvetu,“ řekl Zeller a neskrývá názor, že v dnešním Afghánistánu není pro tyto „tlumočníky“ místo.

„Digitální Dunkerque“ je narážkou na rozsáhlou ústupovou akci, během níž Britové v roce 1940 evakuovali z tohoto obklíčeného francouzského města a jeho okolí 338 tisíc vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám