Hlavní obsah

Vakcína firmy AstraZeneca je bezpečená a účinkuje u 7 z 10 lidí, potvrdily nové testy

Novinky, Petr Jemelka

Vakcína proti nemoci covid-19 společnosti AstraZeneca je bezpečná a její účinnost dosahuje 70 procent. Stále však není jasné, jak bude zabírat u rizikové skupiny pacientů starších 55 let. V úterý to s odkazem na nejnovější závěry testů uvedla agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti AstraZeneca

Článek

Očkovací látka od AstraZeneky se přitom vzhledem k nízké ceně, dostupnosti a snadnému použití jevila jako dosud nejperspektivnější. Prvotní výsledky testování navíc naznačovaly účinnost až 90 procent. Odborníci ale data na konci listopadu zpochybnili a firma oznámila, že provede další testy.

Nové výsledky naznačují účinnost okolo 70 procent. To je méně, než u svých produktů deklarují výrobci ostatních vakcín.

„Vypadá to slušně. Pokud by to byl první výstup, stále platí, že je to dobrá zpráva. V téhle situaci je to ale o něco složitější,“ řekl AP výzkumník Buddy Creech z Vanderbiltovy univerzity v USA, který se podílí na testování dalších dvou vakcín. Narážel přitom na předchozí nesrovnalosti v prezentovaných výsledcích společnosti AstraZeneca.

Oxfordská vakcína čelí problémům, bude se znovu globálně testovat

Koronavirus

Předběžné závěry testování v úterý zveřejnil odborný magazín Lancet. Vyplývá z nich, že z celkem 23 745 naočkovaných pacientů ve Spojeném království, Brazílii a Jižní Africe se imunita proti nemoci covid-19 rozvinula u 11 636.

Nejasnosti stran dávkování

Tak jako při předchozím testování se ukázal rozdíl v účinnosti v závislosti na podané dávce. Skupina, která dostala dvě plné dávky, vykazovala imunitu v 62 % případů. Druhá skupina, která dostala při prvním podání jen poloviční dávku, ale získala imunitu v 90 % případů.

Česko může naočkovat 6,9 milionu lidí, Blatný už má plán

Domácí

Odborníci však namítají, že druhá skupina sestávala jen z 2 741 pacientů, což nestačí pro vyvozování relevantních závěrů. Nebyli v ní navíc zastoupeni pacienti starší 55 let. Ve druhé skupině bylo starších 55 let jen 20 procent, což je taky málo, namítají podle AP odborníci. Závěry studie tak lze interpretovat jako optimistické, ale ne konečné. Ke schválení pro plošné užití to zatím nestačí.

Vakcína společnosti AstraZeneca je jednou ze třech očkovacích látek, které předobjednala Evropská unie, a mohla by se tak na začátku příštího roku dostat i k českým pacientům.

Šťastná chyba v dávkování zvedla účinnost vakcíny AstraZeneca na 90 procent

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám