Hlavní obsah

V Japonsku objevili nový kmen koronaviru

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Lékaři v Japonsku zachytili nový kmen koronaviru vyvolávajícího nemoc covid-19. Neznámá mutace patogenu byla odhalena u čtyř cestujících, kteří do země vycházejícího slunce přijeli z Brazílie. Podle serveru Japan Times o tom v neděli informovalo japonské ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

V bezmála 127milionovém Japonsku zaznamenali už 289 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem, přičemž 3 850 nakažených nemoci covid-19 podlehlo.

Článek

Nově objevená mutace se liší od těch předchozích objevených v Británii a Jižní Africe, které se ukázaly být výrazně nakažlivější. Její virulence zatím není známa, stejně tak jako není známo, zda se nějak liší zdravotní komplikace, které lidem působí.

„V tuto chvíli nemáme důkazy o tom, že by byla nová varianta nakažlivější,“ cituje server Japan Times prohlášení místního ministerstva zdravotnictví.

Slováci vyvinuli test na britskou mutaci koronaviru

Koronavirus

Brazilské ministerstvo zdravotnictví nicméně podle stejného zdroje uvedlo, že ho japonská strana zpravila „o 12 mutacích (genetických změnách zjištěných u odebraných vzorků pozn. red.), z nichž jedna se shoduje se zmutovaným kmenem z Británie a Jižní Afriky a z toho by mohla vyplývat vyšší nakažlivost“.

U tří nakažených nemoc propukla

Podle serveru Nikkei Asia čtyři cestující infikovaní novým virem přiletěli do Tokia 2. ledna a ještě v příletové hale byli testováni jako pozitivní. Tři z nich vykazují příznaky typické pro koronavirus. Muž ve věku přes 40 let měl potíže s dýcháním, ženu starší 30 let trápily bolest hlavy a pálení v krku a náctiletého mladíka sužovala horečka.

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Koronavirus

V bezmála 127milionovém Japonsku zaznamenali už 289 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem, přičemž 3850 nakažených nemoci covid-19 podlehlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám