Hlavní obsah

Slováci vyvinuli test na britskou mutaci koronaviru

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský tým vědců ze společnosti MultiplexDX úspěšně dokončil vývoj testu na britskou mutaci koronaviru. V pátek to oznámil zakladatel společnosti biochemik Pavol Čekan.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Testování na koronavirus (ilustrační foto)

Článek

Má to být vůbec první test na světě, který dokáže identifikovat nejen samotný koronavirus Sars-CoV-2, ale také jeho britskou mutaci přes pozitivní signál v RT-PCR analýze.

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Koronavirus

Společnost spustila vývoj nového testu koncem roku 2020. „Test už při první validaci dosáhl 90procentní citlivost. Britská mutace je výrazně agresivnější a nebezpečnější, proto pokračujeme ve zlepšování parametrů testu, především jeho citlivosti. Určitě přijdeme do několika dní s ještě lepší variantou,“ řekl Čekan. Výroba testů by se podle jeho slov měla spustit už příští týden.

Na vývoji testu spolupracovala společnost MultiplexDX s týmem Borise Klempy z Biomedicinského centra Slovenské akademie věd.

Mutace koronaviru se potvrdila také na Slovensku

Koronavirus

Britská mutace se objevila na Slovensku ve městě Nitra, kde je momentálně nejhorší epidemiologická situace v celé zemi. V okresu Nitra odstartovalo plošné testování obyvatel antigenními testy, které potrvá do neděle a zopakuje se i během následujících dvou víkendů.

Na Slovensku zaznamenali 2980 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a přibylo 71 úmrtí. V nemocnicích je 2921 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 215 na JIP a 248 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo v zemi dosud pozitivně testováno 201 164 lidí a zemřelo 2788 nakažených.

Nitru čeká plošné testování, denně tam na koronavirus umírá deset lidí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám