Hlavní obsah

V Almaty se znovu ozývá střelba, zatkli bývalého premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V kazachstánském městě Almaty byla v sobotu ráno znovu slyšet střelba. Informoval o tom server stanice BBC v ruském jazyce a agentura Interfax. Není jasné, v jaké části města se střílelo. Podle bezpečnostní rady byl zatčen bývalý kazachstánský premiér Karim Masimov.

Foto: Interior Ministry Of Kazakhstan, Reuters

Během protestů podle kazašských úřadů zemřely desítky lidí.

Článek

Kazachstánská bezpečnostní rada v sobotu ráno informovala, že policie zatkla bývalého šéfa kontrarozvědky a někdejšího premiéra Karima Masimova. Masimov, který velel tajné službě od září roku 2016 a zastával funkci premiéra v letech 2007 až 2012 a 2014 až 2016, byl s dalšími osobami zadržen podle prohlášení již ve čtvrtek a čelí vyšetřování z vlastizrady.

„Šestého ledna tohoto roku zahájila národní bezpečnostní rada předběžné vyšetřování velezrady,“ oznámila bezpečnostní rada. „Ve stejný den byl předběžně zatčen bývalý ředitel (kontrarozvědky) KNB K. K. Masimov, který je podezřelý ze spácháni tohoto zločinu, společně s dalšími osobami,“ pokračuje prohlášení rady.

Kazachstán opustil bývalý vládce Nazarbajev i s dcerami a jejich rodinami

Svět

Kazachstánské ministerstvo vnitra v sobotu ráno oznámilo, že od počátku nepokojů bezpečnostní složky zadržely bezmála 4300 lidí. Mezi zadrženými jsou i cizinci, kteří zřejmě pochází z okolních států.

Podle agentury TASS v hlavním městě znovu začalo fungovat v sobotu ráno pevné připojení k internetu, to mobilní bylo nefunkční. Připojení k internetu přestalo fungovat v pátek. Podle ministerstva obchodu obchodní řetězce v pěti velkých kazachstánských městech začaly znovu přijímat platby kartou.

Kazašský prezident nařídil zabíjet demonstranty

Svět

Spojené státy v sobotu oznámily, že umožní zaměstnancům, kteří nejsou nezbytní pro chod generálního konzulátu v Almaty, opustit město, napsala agentura Reuters.

„Američtí občané by si měli být vědomi toho, že násilné protesty mohou výrazně ovlivnit konzulární služby poskytované velvyslanectvím Spojených států, a to včetně pomoci americkým občanům, již odjíždějí z Kazachstánu,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. To umožní „dobrovolný odchod“ zaměstnancům konzulátu v Almaty. Odjet budou smět i všichni rodinní příslušníci amerických zaměstnanců a diplomatů.

Kazachstánem v posledních dnech otřásly nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých a stovky zraněných. Protesty vypukly v neděli ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), jehož ceny se pak zdvojnásobily, a to se dotklo většiny motoristů v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám