Hlavní obsah

Kazašský prezident nařídil zabíjet demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan
Aktualizováno

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v pátečním projevu k národu uvedl, že přikázal vojákům bez varování zastřelit bandity. Podle něj napadlo Almaty 20 000 banditů, jak označuje demonstranty protestující v ulicích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Almaty leží mrtvoly, řada budov byla vypálenaVideo: Reuters

 
Článek

Tokajev v projevu ujišťoval, že počínání úřadů nesměřuje k potlačení práv a svobod. „Zákon a pořádek jsou základní zárukou prosperity naší země. Vůbec to neznamená útok na občanské svobody a lidská práva,“ prohlásil podle agentury TASS.

V televizním vystoupení také prohlásil, že v zahraničí vyzývají strany (konfliktu) k jednání o mírovém řešení problému. To odmítl s tím, že s teroristy, jak označil účastníky protestů, vyjednávat nebude.

Podle záběrů z Almaty, které se objevily na internetu, zní v ulicích nepřetržitá střelba. „Protiteroristická operace pokračuje. Bojovníci nesložili zbraně, pokračují v páchání zločinů a v jejich přípravě. Boj s nimi se musí dovést do konce. Kdo se nevzdá, bude zničen,“ prohlásil Tokajev rezolutně.

Teroristé podle Tokajeva používají zbraně proti civilistům. Už dříve zaznělo, že používají občany jako lidské štíty, ale důkazy pro to neexistují.

Už v noci na pátek ministerstvo vnitra přiznalo, že zabilo 26 demonstrantů a 3706 lidí zadrželo. Mrtvých však může být více, představitelé ministerstva vnitra už ve středu mluvili o desítkách „zničených teroristů“.

Almaty: Kaluže krve a vypálené budovy

Svět

Zahraniční vměšování 

Prezident dodal, že do nepokojů jsou zapojeni zahraniční teroristé a podněcovaly je údajně „osoby ze zahraničí“, které jsou vládě známy. Stěžoval si na obhájce lidských práv a aktivisty i tzv. svobodná média. Mají podle něj podíl na podněcování nepokojů.

„Někteří takzvaní obránci lidských práv a aktivisté se staví nad zákon a věří, že mají právo se shromažďovat, kde chtějí, a říkat, co chtějí. Tito nezodpovědní demagogové se stali spoluviníky při rozpoutání tragédie v Kazachstánu. Budeme tvrdě reagovat na všechny činy právního vandalismu,“ řekl prezident.

Tokajev uvedl, že je klíčové pochopit, proč „stát zaspal během podzemní přípravy teroristických činů spícími buňkami teroristů“. „Byli tam specialisté vyškolení v ideologické diverzi,“ uvedl.

Tokajev však připustil i další chyby: „Před námi je velká práce poučit se z prožité tragédie, a to i ze sociálně-ekonomického hlediska.“ Protesty spustilo zdražení LPG na dvojnásobek a neutlumilo je ani snížení ceny paliv na původní úroveň a jejich zastropování.

Kazachstán přiznal zabití 26 demonstrantů

Svět

V celé zemi platí výjimečný stav a od pátečního rána i nejvyšší stupeň teroristické hrozby. V ulicích měst jsou obrněné transportéry a další vojenská vozidla. V zemi bylo zřízeno na 70 kontrolních stanovišť.

Boje však probíhají nejen v Almaty. V Taldokyrganu na jihovýchodě země skupina dvaceti mužů v maskáčích napadla místní vazební věznici. Útok byl odražen, jeden z útočníků byl zabit a další zraněn, uvedly RIA Novosti.

Mrtví leží na ulicích: V centru Almaty pokračuje střelba, hoří budova televize

Blízký a Střední východ

Poděkování Putinovi

Tokajev ocenil postup ruského prezidenta Vladimira Putina, který na prosbu o pomoc zareagoval „vřele soudružsky“. Do země vyslal výsadkáře, kteří pomohli zajistit letiště v Almaty.

Poděkoval i premiérovi Arménie a prezidentům Běloruska, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu, což jsou země, které slíbily vyslat své síly. Za podporu poděloval i čínskému a tureckému prezidentovi.

Celkem je v zemi 2500 vojáků ze zemí Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Mají tam zůstat několik dní nebo týdnů a střežit klíčovou infrastrukturu. Do operací nezasahují, ty podnikají kazašské speciální síly.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Obrněný transportér v ulicích kazašského města Almaty.

Kazachstánem v posledních dnech otřásly nepokoje označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce zatčených.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám