Hlavní obsah

USA a NATO se připravují na jarní ofenzívu Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD/KÁBUL/LONDÝN

Americký viceprezident Richard Cheney na neohlášené pondělní návštěvě Pákistánu vyzval prezidenta Parvíze Mušarafa, aby jeho země zvýšila úsilí v boji proti terorismu. Po jednání v Islámábádu se letecky přesunul do sousedního Afghánistánu, s prezidentem Hámidem Karzáím se ale nesešel kvůli špatnému počasí, husté sněžení neumožnilo přelet vrtulníku z Bagrámu do Kábulu.

Článek

V obou zemích Cheney jednal o chystané jarní ofenzívě zakázaného afghánského militantního hnutí Tálibán a způsobu, jak ji v počátcích rozdrtit. Loni bojovníci Tálibánu spáchali nejen mnoho krvavých útoků, ale podařilo se jim ovládnout i dva okresy na jihu země.

Cheney chtěl, aby Pákistán tvrději zaútočil na výcvikové tábory Tálibánu a al-Kajdy při afghánsko-pákistánské hranici. Americký viceprezident "vyzval prezidenta, aby byl Pákistán aktivnější" v potírání teroristů, sdělil po setkání nejmenovaný pákistánský představitel. Mušaraf Cheneyho ujistil, že "Pákistán dělá, co je v jeho silách". Problémy s násilím v oblasti pocházejí podle pákistánského prezidenta z Afghánistánu, ne z Pákistánu.

Washington ale zesiluje tlak na Pákistán. Americký list The New York Times na svých internetových stránkách napsal, že prezident George Bush se rozhodl oficiálně upozornit Mušarafa, že demokraty ovládaný americký Kongres by mohl snížit Pákistánu pomoc, pokud Islámábád neučiní víc v boji proti síti Al-Kajda na svém území.

Podle neoficiálních informací zveřejněných agenturou DPA by do Pákistánu měla v úterý přiletět i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Posilování jednotek o tisíce vojáků

O situaci v Afghánistánu jednal Mušaraf ráno také s britskou ministryní zahraničních věcí Margaret Beckettovou. Slíbila větší britskou podporu při obraně hranice proti pronikání afghánských radikálů z pákistánských základen do Afghánistánu. Seznámila ho také s tím, že Britové vyšlou do Afghánistánu další vojáky.

Británie vyšle do jižního Afghánistánu dalších 1400 vojáků. Řekl to ministr obrany Des Browne. Po vyslání dalších jednotek do Afghánistánu volá Severoatlantická aliance a partnery k tomu vyzývají i Spojené státy, které se řadí mezi nejbližší spojence Británie v boji s terorismem. Vyslání posil zvýší počet britských vojáků v Afghánistánu na 7700 do roku 2009.

Beckettová si však nepřeje, aby bojovníci Tálibánu měli v Pákistánu zázemí. Pákistán sdělil, že pro ochranu 2250 kilometrů dlouhé hranice s Afghánistánem musejí dělat více NATO a Afghánistán.

V Afghánistánu mají Američané v současnosti 27 000 vojáků, z nichž 15 000 působí pod velením NATO a zbytek provádí operace proti teroristům. Pentagon oznámil, že před očekávanou ofenzivou Tálibánu plánuje posílit stávající jednotky dalšími více než 3000 muži.

Reklama

Výběr článků

Načítám