Hlavní obsah

USA a Čína si nadávají kvůli protestům v Hongkongu

Washington/Peking

Protesty v Hongkongu, kde se obyvatelé brání zavedení zákona o vydávání podezřelých do Číny, vyústily ve slovní přestřelku mezi Pekingem a Washingtonem. Spojené státy označily Čínu za zločinecký režim a Peking odmítl americkou kritiku jako ukázku gangsterského myšlení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Hongkongu se přesunuly do letištní halyVideo: Reuters

 
Článek

Spojené státy Čínu tvrdě zkritizovaly poté, co se ve státním listu Tcha Kchung Pchao objevila pod titulkem „Intervence zahraničních” sil fotografie americké diplomatky hovořící v hotelu s vůdci demonstrantů v Hongkongu. Uvedeno bylo i její jméno Julia Eadehová. Čína opakovaně tvrdí, že se USA vměšují do protestů v Hongkongu.

Spojené státy odmítly obvinění listu a dodaly, že se diplomaté setkávají s velmi širokým spektrem lidí včetně představitelů vlády. Mluvčí ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová k článku ve státním listu řekla: „Nemyslím si, že je to formální protest, je to to, co dělávají zločinecké režimy. Takto by se odpovědné národy neměly chovat.“

Čína vyjádření odmítla jako „gangsterskou logiku“ a dodala, že by měla zabránit vměšování do svých vnitřních záležitostí.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Demonstranti vytvořili na hongkongském letišti živou Lennonovu zeď.

Protesty na letišti

Demonstranti v pátek pokračovali v protestech na letišti, kde na problém v Hongkongu chtějí upozornit zahraniční návštěvníky. [celá zpráva]

Požadavky protestujících se navíc rozšiřují. Zatímco původně jen žádali úplné stažení návrhu extradičního zákona, nyní chtějí větší svobody. Pokojné protesty u letiště jsou povolené. Policie na místě není, v pátek byl ale do služby povolán bývalý komisař Alan Lau, který vedl zásahy proti vlně demonstrací v roce 2014.

Bývalá britská kolonie je součástí Číny, ale má větší autonomii. Tisk ve městě je nezávislý, stejně jako soudy. Protestující se však obávají, že stávající přístup v duchu „jedna země, dva systémy“ je oklešťován.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Demonstranti na hongkongském letišti se omlouvají cestujícím za problémy s tím, že bojují o budoucnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám