Hlavní obsah

Protesty v Hongkongu se přesouvají na letiště, úřady do něj omezily přístup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Situace v Hongkongu eskaluje. Úřady omezily přístup na tamější letiště kvůli nepovoleným demonstracím. Halu zaplnilo několik stovek aktivistů, kteří rozdávají letáky v desítce jazyků. Vedení letiště ve oznámilo, že provoz bude fungovat normálně. Do odbavovacího prostoru policie a letištní ostraha umožňuje vstup jen s cestovními dokumenty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrující v Hongkongu se přemístili na letištěVideo: AP

 
Článek

Letáky začínají oslovením „Milí cestující”. „Přijeli jste do roztříštěného města, ne do takového, jaké byste očekávali,” píše se v nich. Někteří protestující drží transparenty s nápisy o policejním násilí během demonstrací.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Protestující zaplnili letiště v Hongkongu.

Letiště upozorňuje cestující, aby si vyhradili dostatek času pro cestu na terminál. Aktivisté chtějí demonstrovat na letišti tři dny a na oba dny víkendu jsou naplánovány protestní pochody centrem města.

Demonstrace začaly počátkem června kvůli návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Ačkoliv vláda návrh v reakci na protesty pozastavila, demonstrace dále pokračují a jejich účastníci požadují odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové a protestují proti sílícímu vlivu Pekingu.

Bývalá britská kolonie se pod čínskou správu vrátila v roce 1997, od té doby funguje podle zásady „jedna země, dva systémy“. Díky němu má Hongkong některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné, včetně možnosti demonstrovat. Peking také přislíbil, že kapitalistický systém bude v městě zachován beze změny po „nejméně“ 50 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám