Hlavní obsah

Tuniský prezident prodloužil odstavení parlamentu

Tunis

Tuniský prezident Kaís Saíd se rozhodl prodloužit pozastavení činnosti parlamentu až do odvolání, uvedly tiskové agentury s odvoláním na oznámení prezidentské kanceláře. Šéf státu současně prodloužil dobu, po kterou neplatí imunita zákonodárců.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Policisté v ulicích Tunisu

Článek

„Prezident vydal dekret prodlužující výjimečná opatření týkající se pozastavení činnosti parlamentu a také zrušení imunity všech poslanců až do vydání nového pokynu,” uvedla prezidentská kancelář v krátkém komuniké.

„Prezident se v příštích dnech obrátí k tuniskému lidu,” dodala bez dalších podrobností.

Tuniský prezident upevňuje moc

Svět

Saíd s odvoláním na ústavu pozastavil činnost parlamentu 25. července, kdy také odvolal premiéra a převzal výkonnou moc. Tento krok právníci a prezidentovi islamističtí odpůrci, kteří měli hlavní slovo v parlamentu, označili za puč.

Saíd tato opatření hájil jako nezbytná pro záchranu země před zhroucením v době politického patu a rychle postupující pandemie covidu-19. Šéf státu původně pozastavil činnost parlamentu na 30 dnů, ale od té doby stále nejmenoval novou vládu, ani neodhalil své další plány, jak požadují politické strany a občanská sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám