Hlavní obsah

Tuniský prezident upevňuje moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Budovu parlamentu i vlády a televize v Tunisu nadále střeží armáda, situace v zemi se po nedělním odvolání premiéra a pozastavení činnosti parlamentu zklidnila. Prezident Kaís Saíd nařídil dvoudenní přerušení práce veřejných úřadů a do konce srpna má platit zákaz nočního vycházení. Podle listu The New York Times Saíd upevňuje moc.

Foto: Jihed Abidellaoui, Reuters

Tuniští vojáci na Burgibově třídě v hlavním městě

Článek

Prezident už oznámil, že přebral pravomoci generálního prokurátora a zbavuje poslance imunity. V pondělí rozhodl, že vymění ministry obrany a spravedlnosti. Také nařídil lidem, aby se kvůli koronaviru, jenž zemi stále drtí, nepotkávali ve větších než tříčlenných skupinách, ale zatím se nevyžaduje plnění tohoto pravidla.

Odvolaný premiér Hišám Mašíší v pondělí večer oznámil, že nehodlá situaci nijak komplikovat a ve prospěch „bezpečí všech Tunisanů” předá odpovědnost svému nástupci. Saíd má nového premiéra teprve jmenovat. Francie naléhá, aby to udělal co nejdříve a neprodlužoval krizi v zemi.

Tuniský parlament po odvolání premiéra obklíčila vojenská vozidla

Svět

Nejsilnější tuniská parlamentní strana, islamistická An-Nahda napojená na Muslimské bratrstvo, která odvolání vlády a pozastavení práce parlamentu označovala v pondělí za puč, vyzvala své stoupence ke klidu a politickému dialogu, který pomůže krizi ukončit. Ještě v pondělí přitom její předseda Raší Ghannúší vyzýval obyvatele, aby vyšli do ulic.

Podle agentury Reuters část vedení An-Nahdy stále stojí o vyvíjení tlaku prostřednictvím demonstrací, ostatní se však chtějí vyhnout dalšímu vyhrocování situace. Straně hrozí vyšetřování pro podezření, že před posledními volbami byla sponzorována ze zahraničí, což tuniské zákony zakazují. Prohledána byla i tuniská redakce katarské televize Al-Džazíra, která podporuje An-Nahdu.

Spory mezi prezidentem a vládou

Mašíší byl ve funkci od loňska a stály za ním dvě nejsilnější parlamentní strany An-Nahda i Srdce Tuniska (Kalb Túnis). Stejně jako ony měl neshody se Saídem, který zvítězil jako nezávislý kandidát v roce 2019 v prezidentských volbách. Saíd v lednu odmítl uvést do funkcí skoro polovinu vybraných ministrů.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Řada tuniských občanských skupin, včetně vlivného odborového svazu, prezidenta Saída varovala, aby výjimečná opatření, která ohlásil v neděli, neprodlužoval na déle než měsíc. Zároveň po něm požadují inkluzivní plán k ukončení krize. USA vyzvaly Saída k respektu k principům demokracie a k dialogu se všemi politickými stranami.

EU naléhá na obnovu institucionální stability. „Vyzýváme k obnově činnosti parlamentu a k vyhnutí se násilí. Prioritou je zachování demokracie a stability,” uvedl komisař pro zahraniční agendu Josep Borrell ve svém prohlášení. Ujistil, že EU a její členské země Tunisko podporují v krizi vyvolané pandemií covidu-19.

Saíd se k odvolání Mašíšího a pozastavení práce parlamentu odhodlal po předchozích rozsáhlých protestech, na nichž Tunisané požadovali odstoupení vlády a rozpuštění parlamentu. Vyjadřovali tak nespokojenost s neschopností institucí řešit epidemii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám