Hlavní obsah

Troufněte si na Čínu a rozbijete si hlavu do krve, varuje svět Si Ťin-pching

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Země, které se pokusí navážet se do Číny, čeká drtivý náraz do ocelové zdi ukované půldruhou miliardou lidí. Takový vzkaz vyslal do světa čínský prezident a generální tajemník čínských komunistů Si Ťin-pching během projevu při příležitosti stého výročí založení partaje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čína slaví sté výročí založení komunistické stranyVideo: Reuters

 
Článek

„Nikdy nepřipustíme, aby nás jakákoliv cizí mocnost šikanovala, utlačovala nebo si nás podmanila. Každý, kdo se k tomu odváží, si rozbije hlavu do krve o velkou ocelovou zeď, kterou ukovalo přes 1,4 miliardy Číňanů,” hřímal Si Ťin-pching v proslovu, jímž zahájil pompézní oslavy v Říši středu. Vysloužil si za to bouřlivý potlesk.

Americká televize CNN si povšimla, že v anglickém přepisu projevu Si Ťin-pchinga byl volený jazyk mírnější a neobsahuje například obrat o zkrvavené hlavě. Spojené státy – největší globální soupeř Pekingu na pomyslné šachovnici světových velmocenských her – na Si Ťin-pchingovo varování zatím nijak nereagovaly. A neozvala se ani Evropská unie nebo Rusko.

Vztahy Číny a Západu jsou v posledních letech napjaté, pojí je ale úzké ekonomické vazby. Čína je druhá největší ekonomika světa a její destabilizace by znamenala globální problém.

Ideál přiměřené prosperity 

Šéf vládnoucí komunistické strany mluvil i o tom, že Čína splnila vytyčený cíl dosáhnout „přiměřeně prosperující společnosti”. Vzestup Číny je podle něj nezvratný a doba kolonizace navždy pryč, uvedla agentura AFP.

Čína pompézně oslavuje sto let od založení komunistické strany

Svět

Osmašedesátiletý státník mluvil také o tom, že je třeba omladit stranický aparát i celý národ. Slovní spojení „národní omlazení“ ve více než hodinovém projevu použil nejméně pětadvacetkrát, povšiml si britský server The Telegraph.

„Musíme urychlit modernizaci národní obrany a ozbrojených sil,” zmiňoval mimo jiné Si Ťin-pching. Dále slíbil zajistit v Hongkongu „společenskou stabilitu”, která bude chránit čínskou bezpečnost i suverenitu a opětovné „sjednocení” s Tchaj-wanem nazval „neochvějným dějinným úkolem” Číny, která musí zabránit jakýmkoliv pokusům o vyhlášení nezávislosti tohoto ostrova.

Wuchanská laboratoř? Měla by dostat nobelovku, tvrdí Čína

Svět

Jablka sváru

Tchaj-wan patří k nejtřaskavějším tématům dialogu mezi USA, potažmo Západem a Čínou. Peking trvá na tom, že mu ostrov náleží, a vyžaduje po ostatních zemích, aby to v rámci takzvané politiky jedné Číny uznávaly.

Američané to dělají, ale v poslední době se s demokratickou vládou z čínského pohledu nebezpečně sbližují, řekl serveru CNBC někdejší vysoce postavený singapurský diplomat a odborník na tuto problematiku Bilahari Kausikan.

Musíme se připravit na válku, řekl tchajwanský šéf diplomacie

Svět

Zatímco Tchaj-wan je především prestižní, principiální a politickou záležitostí, další územní spor o ostrovy v Jihočínském moři je spíš otázkou strategicko-bezpečnostní. Číňané tam budují umělé ostrovy, na nich vojenské základny a přístavy a značně tím znervózňují Američany a jejich spojence v regionu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Dalším rozměrem konfliktu mezi Čínou a Západem jsou spory o dodržování lidských práv. Ta jsou podle Západu komunistickým režimem systematicky potlačována. Šrouby se utahují v dosud relativně demokratickém Hongkongu navráceném Číně Británií v roce 1997, krácena jsou občanská práva také příslušníkům ujgurské menšiny nebo v Tibetu.

Hlad, strach, drogy, potupa. Tak v čínských táborech vyrábějí z Ujgurů poslušné občany

Svět

Pompézní oslavy

Plamennému projevu Si Ťin-pchinga na pekingském Náměstí nebeského klidu naslouchalo na 70 tisíc lidí. Nad hlavami jim prolétávaly stíhačky a vrtulníky. Jejich hluk střídal zpěv socialistických písní. Stovky lidí zpívaly za doprovodu armádní kapely písně „Socialismus je dobrý” či „Bez komunistické strany by nebyla nová Čína”.

Komunistická strana Číny vznikla v červenci 1921 v Šanghaji, k moci se dostala v roce 1949 po občanské válce, připomněla ČTK. Původně se orientovala na rolníky a dělníky, později však přijala některé tržní principy a umožnila podnikání. Ponechala si ovšem leninský model autoritářského způsobu vládnutí. V zemi s 1,4 miliardy obyvatel má nyní komunistická strana Číny přes 95 milionů členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám