Hlavní obsah

Čína pompézně oslavuje sto let od založení komunistické strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Na slavnostně vyzdobeném pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) začaly ve čtvrtek oslavy stého výročí založení Komunistické strany Číny. Nad náměstím prolétly stíhačky a vrtulníky, lidé sborově zpívali socialistické písně. Prezident Si Ťin-pching v hodinovém projevu varoval cizí mocnosti před zasahováním do čínských záležitostí, informovaly agentury Reuters a DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čína slaví sté výročí založení komunistické stranyVideo: Reuters

 
Článek

Přibližně 30 vrtulníků vytvořilo na nebi nápis „100”, čemuž na balkóně brány Nebeského klidu přihlíželi vysocí státní i straničtí činitelé. Právě odtud komunistický vůdce Mao Ce-tung v roce 1949 vyhlásil Čínskou lidovou republiku. Nad městem rovněž prolétly stíhačky zanechávající za sebou stuhy červeného, žlutého a modrého dýmu.

Podle agentury DPA se na náměstí v srdci Pekingu sešlo na 70 000 osob. Stovky lidí zpívaly za doprovodu armádní kapely písně „Socialismus je dobrý” či „Bez komunistické strany by nebyla nová Čína”.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Oslavy založení komunistické strany Číny v Pekingu

Na úvod oslav pronesl prezident Si Ťin-pching projev: „Musíme zachovat vedoucí pozici strany. Úspěch Číny závisí na straně.”  Dodal, že Čína splnila vytyčený cíl dosáhnout „přiměřeně prosperující společnosti”. Vzestup Číny je podle Siho „nezvratný” a doba „kolonizace” navždy pryč, uvedla agentura AFP.

Čína se pyšní rychlým ekonomickým zotavením po pandemii covidu-19, ale potýká se také s nepříznivými demografickými trendy, které ohrožují dlouhodobý ekonomický růst.

Prezident v projevu hrozil silou

Muž, který do svých rukou podle agentury Reuters soustředil největší moc od dob „velkého kormidelníka” Mao Ce-tunga, dále uvedl, že čínský lid nikdy nedopustí, aby jej utlačovaly cizí síly. „Každý, kdo se k tomu odváží, si rozbije hlavu do krve o Velkou ocelovou zeď, kterou ukovalo přes 1,4 miliardy Číňanů,” varoval prezident, za což si vysloužil potlesk publika.

Foto: Reuters

Oslavy stého výročí založení komunistické strany Číny na Náměstí nebeského klidu

„Musíme urychlit modernizaci národní obrany a ozbrojených sil,” řekl Si. Slíbil také zajistit v Hongkongu „společenskou stabilitu”, která bude chránit čínskou bezpečnost i suverenitu. Opětovné „sjednocení” s Tchaj-wanem nazval „neochvějným dějinným úkolem” Číny, která musí zabránit jakýmkoliv pokusům o vyhlášení nezávislosti tohoto ostrova.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Přelet vrtulníků nad Náměstím nebeského klidu

Čína čelí mezinárodní kritice za své počítání v Hongkongu či v Ujgury obývané provincii Sin-ťiang, i kvůli prosazování neoprávněných nároků na Jihočínské moře.

Komunistická strana Číny vznikla v červenci 1921 v Šanghaji, k moci se dostala v roce 1949 po občanské válce. Původně se orientovala na rolníky a dělníky, později však přijala některé tržní principy a umožnila podnikání. Ponechala si ovšem leninský model autoritářského způsobu vládnutí. V zemi s 1,4 miliardy obyvatel má nyní v přes 95 milionů členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám