Hlavní obsah

Hlad, strach, drogy, potupa. Tak v čínských táborech vyrábějí z Ujgurů poslušné občany

Novinky, jem
Urumči

Nikdy neutichající mučivý hlad, absolutní ztráta soukromí, 24hodinový dohled a ubíjející stereotyp protkaný všudypřítomným strachem o život. Takové jsou podmínky v čínských převýchovných táborech, v nichž se režim lidové republiky snaží „napravit“ asi milion příslušníků komunity Ujgurů vyznávajících islám.

Foto: Právo

Zeď jednoho z převýchovných táborů.

Článek

„Jsou možná ještě horší než nacisté. Kombinují totiž nejmodernější šmírovací technologie s primitivními formami mučení, cituje britský deník The Daily Mail jednu z bývalých vězenkyň Sayragul Sauytbayovou, které se podařilo uprchnout z Číny. O podmínkách v táborech se rozhodla veřejně mluvit. Její slova potvrzují také výpovědi dalších bývalých vězňů.

Každý den v táboře začíná stejně. Povinným zpěvem stranických písní oslavujících Čínu, vládnoucí komunistickou stranu a prezidenta Si Ťin-pchinga. Následuje jediné jídlo dne – řídká zelná polévka s kouskem uzeného masa, občas doplněná zrníčky rýže. Po jídle musí všichni vězni polknout bílý prášek s nejasným obsahem. Jedná se patrně o sedativum, protože jsou po něm vězni apatičtí. Nekladou odpor a nepřemýšlí tolik o životě venku.

Foto: Profimedia.cz

Čínští policisté. Ilustrační foto

Náplní každého dne je indoktrinace komunistickou ideologií. Věznění Ujgurové jsou po stovkách nahnáni do velkých místností, kde s ozvěnou zaznívají řeči o zhoubném vlivu náboženství. Ty se střídají s partajními hesly. Po skončení výplachového programu musí vězni odpovídat na dotaz, zda existuje Bůh, přičemž jediná možná odpověď v táboře zní ne. Monotónnost není náhodná, jde o formu psychického trýznění.

Odpolední výslechy

Odpoledne je vyhrazeno výslechům, při nichž jsou vězni rovněž mučeni. Před samotným výslechem musí navíc sledovat, jak jsou mučeni ostatní. Vězni jsou během výslechů nuceni doznávat věci, které nespáchali, povětšinou nepovolené náboženské aktivity a podíl na teroristickém spiknutí. K dalším formám ponižování patří nucená nahota před dozorci a ostatními vězni, znásilňování a mizení lidí označených oranžovou kytlicí.

Ve stovkách převýchovných táborů v provincii Sin-ťiang na západě Číny, které se oficiálně jmenují Střediska pro profesní přeškolování, je podle odhadů až milion Ujgurů určených k převýchově. Zbylých až devět milionů, kteří žijí v provincii Sin-ťiang žije pod přísným dohledem sledovacích systémů a všudypřítomné tajné policie. Ujgurové se v minulosti dopustili teroristických útoků a čínské úřady se snaží jejich kulturu systematicky vyhladit.

Reklama

Výběr článků

Načítám