Hlavní obsah

Trik na analfabety z Tálibánu vyšel. Prchající pár zachránila stranická knížka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Stranická knížka německých sociálních demokratů a analfabetismus tálibů zachránily Asibovi Malkzadovi a jeho snoubence život. Díky tomu se dostali na kábulské letiště a do jednoho z evakuačních letadel, popisuje server týdeníku Focus kuriózní příběh.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu hlídkují v ulicích Kábulu.

Článek

Třiatřicetiletý Asib Malekzada žije v Německu od svých deseti let. Do Kábulu dorazil začátkem srpna, aby zde vyzvedl svou snoubenku Mehriu.

Afghánka si vyřizovala německé vízum, oba měli vzápětí odcestovat zpět, protože v Kasselu, kde Malekzada žije, už mají stanovený termín svatby.

Všichni jsou negramotní, jsou tím proslulí. Ukázal jsem jim stranickou knížku a oni ji pochopili jako diplomatický pas.
Asib Malekzada

Než ale stačili papíry vyřešit, Tálibán ovládl Kábul. Asib Malekzada mohl odejít, v Kábulu by ale musel nechat svou snoubenku. Mladá žena neměla zatím vízum a nebyla ani „nejbližší příbuznou“, aby se dostala do jednoho z evakuačních letadel.

Boj o čas a papíry nakonec dopadl šťastně, ve středu mladá žena dostala vízum do Německa. Jenže nastal druhý problém, museli se dostat na kábulské letiště, které obklíčil Tálibán. Jeho bojovníci pouští pouze cizince, Afghánce zadržují.

Tálibové obklíčili letiště v Kábulu, nechtějí tam pouštět Afghánce

Svět

Pár prošel dvě kontrolní stanoviště, třetí bylo kritické. Ozbrojenci je odmítali pustit dál. Malekzada ale zareagoval duchapřítomně.

„Řekl jsem, že jsem německý diplomat,“ popsal. Aby zdůraznil svůj diplomatický status, vytáhl stranickou knížku SPD (německé sociální demokracie).

Foto: Profimedia.cz

Stranická knížka SPD. Ilustrační foto.

„Všichni jsou negramotní, jsou tím proslulí. Ukázal jsem jim stranickou knížku a oni ji pochopili jako diplomatický pas. Na základě toho jsme mohli projít,“ řekl Malekzada.

Tálibán: V Afghánistánu rozhodně nebude demokracie

Blízký a Střední východ

To, co zažili na letišti v Kábulu, je šokovalo. Bylo to podle nich „neuvěřitelné“. „Přeskakovali jsme mrtvé lidi. Děti ležely na zemi, některé se zhroutily, některé byly možná mrtvé. Nikdo se o ně nestaral, tisíce lidí se hnaly vpřed,“ vypověděl.

Asib Malekzada a jeho snoubenka Mehria odletěli ve středu v dalším z evakuačních letadel do Taškentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám