Hlavní obsah

Těhotná novozélandská novinářka uvízla kvůli covidu v Afghánistánu. Pomohl jí Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Wellington

Těhotná novozélandská novinářka Charlotte Bellisová uvízla v Afghánistánu kvůli přísným koronavirovým opatřením ve své vlasti. Stala se tak obětí úředního šimla. Přestože poslala domů 59 dokumentů, novozélandské úřady jí nouzový návrat odmítly a musela spoléhat na pomoc Tálibánu.

Foto: ČTK/AP

Charlotte Bellisová s přítelem Jimem Huylebroekem v Kábulu

Článek

Bellisová, která pracovala pro televizi Al-Džazíra jako reportérka informující o stahování koaličních sil, na sebe upozornila, když loni udělala rozhovor s vedením Tálibánu o tom, jak hnutí zachází se ženami.

Když však otěhotněla s přítelem Jimem Huylebroekem, musela loni v listopadu odejít z televize Al-Džazíra a opustit i Katar, kde je zakázaný mimomanželský sex.

Odjeli proto do přítelovy rodné Belgie, jenomže tam Bellisová zůstat nemohla, neměla totiž povolení k trvalému pobytu.

Tálibové vyjednávají v Norsku: Dejte nám miliardy dolarů a my zaručíme práva žen

Evropa

Jediné další místo, kam mohli oba jet, byl Afghánistán, protože oba měli platná víza pro návštěvu této země.

V Kábulu se Bellisová okamžitě obrátila na novozélandské zastupitelství. Žádala o návrat ze zdravotních důvodů, jak to mají těhotné v těchto případech dělat. Celkem pár poslal na zastupitelství 59 dokumentů, ale domů se novinářka přesto nedostala.

Žádost jí totiž byla zamítnuta s tím, že ji má podat podle jiného bodu; jako člověk, který je v zemi nebo v situaci, kde je vážně ohrožena jeho bezpečnost.

I tato žádost jí ale byla zamítnuta, protože se nechtěla vracet do čtrnácti dnů, ale později.

Pracoval pro Brity a Tálibán mu zastřelil těhotnou ženu. Londýn mu nepomohl

Svět

„Jako novozélandský občan mám právo se vrátit. Budu dělat vše, co vláda požaduje ohledně karantény, oba máme posilující dávku,“ uvedla.

Nový Zéland postup hájí 

Novozélandský Úřad pro izolaci a karanténu (MIQ) se totiž hájí, že těhotenství není považováno za důvod k nouzovému návratu, tím je pouze vážné ohrožení bezpečnosti.

O návrat podle tohoto bodu Bellisová požádala 24. ledna. Protože ale nemínila letět hned, byla pozvána, aby si podala opakovanou žádost nebo se spojila s úřadem MIQ, pokud by se rozhodla letět ve čtrnáctidenním termínu.

Úřad ji 30. ledna nabídl možnost požádat o návrat podle jiného bodu.

Nemám na jídlo pro děti, tak jsem prodal ledvinu. Extrémní chudoba v Afghánistánu

Svět

Novozélandský ministr Chris Hipkins, který má na starost boj s covidem, řekl serveru RNZ, aby Bellisová brala vážně, co po ní úřad požaduje.

„Od návratu do Afghánistánu v prosinci jí byla dvakrát nabídnuta konzulární pomoc, ale nereagovala,“ uvedl Hipkins.

Pomohl Tálibán 

Bellisová v sobotu ve svém sloupku označila za „brutálně ironické“, že se ptala Tálibánu na to, jak jedná se ženami, a nyní se musí na totéž tázat vlastní vlády. „Když těhotné nevdané ženě nenabídne bezpečí, je to špatně,“ uvedla.

Vysoký představitel Tálibánu jí před cestou do Kábulu poradil, aby zatajila, že je svobodná. „Prostě lidem řekněte, že jste vdaná, a kdyby se to nějak eskalovalo, zavolejte. Nemějte obavy.“

Bellisová, která byla zaskočena tím, že otěhotněla, protože jí bylo řečeno, že nemůže mít děti, by ale raději rodila na Novém Zélandu, protože situace v afghánských nemocnicích není dobrá. Dívku má porodit v květnu.

Kojenec ztracený při úprku z Kábulu je po čtyřech měsících u rodiny. Předání provázely slzy

Blízký a Střední východ

Advokát Bellisové Tudor Clee upozornil, že kvůli těmto nařízením budou Novozélanďanky rodit ve stresu v zahraničí, a upozornil, že těhotenství a porod jsou důvody k nouzovému návratu.

Podle něj je prý špatně, když úředníci bez lékařského vzdělání odmítají doporučení lékařů, podle nichž je neetické Novozélanďanky nutit rodit v zahraničí nebo doma samotné bez přítomnosti partnera.

„Nejbezpečnější pro ni je se vrátit do své vlasti a rodit tam, kde lékaři mluví jejím jazykem,“ uvedl Clee a dodal, že pokud se případ nevyřeší do týdne, obrátí se na soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám