Hlavní obsah

Tálibové vyjednávají v Norsku: Dejte nám miliardy dolarů a my zaručíme práva žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Delegace afghánského vládnoucího hnutí Tálibán zahájila v neděli v Norsku třídenní jednání se zástupci západních mocností a afghánské občanské společnosti. Podle televize Al-Džazíra by mohli vyjednavači islámským radikálům nabídnout uvolnění zmrazených afghánských peněz v zahraničí výměnou za garanci ochrany lidských práv v Afghánistánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibánci přiletěli do Osla na jednání se západními mocnostmiVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Páka, kterou má Západ na Tálibán, spočívá v téměř 10 miliardách dolarů patřících Afghánistánu, které jsou zmraženy na účtech převážně ve Spojených státech. Afghánský ministr zahraničí Amír Chán Muttakí se bude snažit získat část těchto peněz zpět, aby měl Tálibán na platy státních zaměstnanců a potraviny, protože situace v zemi začíná být dost zoufalá,“ hlásil reportér Al-Džazíry v Dauhá.

Foto: Ntb, Reuters

Zástupkyně afghánské lidskoprávní organizace Afghan Women's Network Mahbúba Serádžová na jednání s Tálibánem v Oslu ukazuje fotografie ženskoprávních aktivistek, které byly nedávno zadržené Tálibánem.

K jednání za zavřenými dveřmi byli přizváni afghánští bojovníci za práva žen i zástupci diaspory. Jejich cílem bude domoci se záruk, že Tálibán dostojí svým dřívějším slibům a zaručí ochranu základních lidských práv a svobod žen, vzdělávání dívek a základní občanské svobody obecně.

Foto: Stian Lysberg Solum, ČTK/AP

Afghánská aktivistka za vzdělání a ženská práva Džamíla Afgháníová, se v pondělí také účastnila jednání s Tálibánem v Oslu.

Od doby, kdy Tálibán převzal v srpnu minulého roku v Afghánistánu moc, je to poprvé, kdy se delegace hnutí vydala na oficiální návštěvu do Evropy. Tálibové mají jednat i se zástupci norské vlády.

Slibovali, že se polepší

Státy vládu Tálibánu neuznávají kvůli minulosti radikálního hnutí. Džihádisté sice slibovali, že krutovládu z 90. let minulého století opakovat nebudou, ženy ale za jejich nové vlády opět musí zůstávat převážně doma.

Pracoval pro Brity a Tálibán mu zastřelil těhotnou ženu. Londýn mu nepomohl

Svět

Islamisté se moci v Afghánistánu chopili loni v srpnu, když se ze země stahovali poslední vojáci USA a jejich spojenci.

Konta afghánské centrální banky v USA jsou zmrazena a omezena byla také humanitární pomoc, na níž je Afghánistán do velké míry závislý. Světový potravinový program (WFP) varoval, že více než polovina obyvatel země, přibližně 22,8 milionu lidí, bude letos v zimě čelit akutnímu nedostatku potravin a hladu.

Tálibové uřezávají hlavy figurínám. Prý svádějí k hříchu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám