Hlavní obsah

Tálibán se zmocnil opuštěných zbraní. Potřebujeme pomoc, přiznala afghánská vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vzbouřenecké hnutí Tálibán se po dobytí čtvrtmilionového Kundúzu opět zmocnilo zbraní a vybavení, které nechali afghánské bezpečnostní síly na místě. Mluvčí Tálibánu řekl, že se hnutí s afghánskou vládou neshodli na podmínkách dohody o příměří a ofenzíva povstalců, při níž dobyli od pátku pět hlavních měst provincií, je reakcí na postup vlády v Kábulu. Tálibán také varoval USA před intervencí.

Foto: Abdullah Sahil, ČTK/AP

Boji poničený Kundúz

Článek

V neděli Tálibán ovládl tři hlavní města provincií včetně čtvrtmilionového Kundúzu, na který bojovníci hnutí útočili dva měsíce, a v pátek zahájili postup z několika směrů. V neděli dopoledne pronikli do centra, odkud se vládní síly stáhly na nedaleké letiště.

Videa zveřejněná Tálibánem ukazují opuštěné nepoškozené policejní velitelství s řadou aut zanechaných na místě. „Nepřítel za sebou zanechal vozidla, zbraně a vybavení,” uvedl na Twitteru mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhíd.  Současně slíbil další postup, i když představitel Afghánské národní bezpečnostní rady Ahmad Šudža Džamál řekl televizi Al-Džazíra: „Afghánské národní obranné a bezpečnostní síly se shromažďují a vytlačují Tálibán z provincie Kundúz.

Džamál popřel, že by vládní síly situaci nezvládaly: „Byly zcela schopné se poslední tři čtyři měsíce tvrdě bránit v několika provinciích. Jsou toho schopné, i když Tálibán získal hodně mužů a zbraní.”

Ty podle něj dostává z Pákistánu, odkud dostává i 80 procent dusičnanu amonného, což je hnojivo, které se využívá při výrobě výbušnin. Na příkladu ale přiznal, že vláda není schopna hájit všechny provincie: „Jestliže máte 14 mužů, pošlete je do čtrnácti provincií. Nemůžete to udělat u 34 provincií.”

Foto: Abdullah Sahil, ČTK/AP

Vlajka Tálibánu na náměstí v Kundúzu

Tálibán v neděli také dobyl Saripol a město Tálikán, které je správním střediskem severoafghánské provincie Tachár. Před jeho pádem a přerušením spojení uvedl jeden místních představitelů: „Bojovníci Tálibánu jsou vzdáleni 200 metrů. Je možné, že město padne, protože bezpečnostní síly neudrží frontu. Dosud nepřišla z Kábulu žádná pomoc.”

Tálibán varuje USA   

Mluvčí Tálibánu Muhammad Naím Vardak varoval USA před dalšími zásahy v zemi. „Americké síly podnikly v posledních dnech několik náletů v rámci obrany našich afghánských partnerů,” uvedla mluvčí amerického velitelství CENTCOM Nicole Ferrarová.

List Sunday Times napsal, že kvůli postupu povstalců vyslaly v minulém týdnu Spojené státy nad Afghánistán strategické bombardéry B-52 i houfnicemi vyzbrojené těžké bitevní letouny AC-130 Spectre letouny. Útočily u měst Kandahár, Herát a Laškargáh, které se Tálibán také snaží dobýt. Podle stanice Al-Džazíra americké bombardéry B-52 uskutečnily v sobotu večer nálety i na pozice Tálibánu v okolí města Šibirchan, které povstalci tentýž den dobyli.

Džamál přiznal, že se bez amerických náletů vládní síly neobejdou: „Potřebujeme vzdušnou podporu, protože bojujeme v asymetrickém konfliktu.”

USA vyslaly do Afghánistánu bombardéry. Mají zabránit postupu Tálibánu

Svět

Žádná dohoda o příměří není na obzoru 

Muhammad Naím tvrdí, že vojenské operace povstalců jsou reakcí na vládní kroky: „Afghánská vláda je jediná, která se rozhodla zahájit válku v různých provinciích. Opatření, která tam Tálibán podnikl, jsou odpovědí a reakcí na vládní útoky a akce.”

Postup Tálibánu začal v květnu

Tálibán začal nečekaně rychle postupovat afghánským územím na začátku května, když vojáci Spojených států a NATO zahájili stahování ze země. Už kontroluje polovinu z afghánských okresů a jen během neděle hnutí získalo kontrolu nad třemi provinčními středisky.

Tálibán je k nezastavení. Dobyl Kundúz a krátce na to i Saripúl, drží už čtyři metropole

Blízký a Střední východ

Zřejmě nejvýznamnějším úspěchem je dobytí Kundúzu. Město, které má více než čtvrt milionu obyvatel, je pokládáno za bránu do severních provincií bohatých na minerály a díky své poloze u hranic s Tádžikistánem je strategicky důležité.

Mít pod kontrolou Kundúz tak znamená mít pod kontrolou i jednu z nejdůležitějších cest pro pašování afghánského opia a heroinu do Střední Asie a dál do Evropy, uvedla stanice BBC. Povstalci už město dobyli v letech 2015 a 2016, ale nedokázali je dlouhodobě udržet.

Tálibán dobyl hlavní město provincie Nimrúz a zabil mluvčího vlády

Svět

V září loňského roku afghánská vláda začala jednat v Kataru s Tálibánem o budoucím uspořádání země. Rozhovory zatím nepokročily. Tálibán odmítá jakékoli kompromisy, a proto se nepodařilo domluvit ani příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám