Hlavní obsah

Superšiřitel nakazil 11 lidí ve třech zemích. Brit trousil koronavirus napříč kontinenty

Pacient nula, tak nazývají ve Velké Británii zhruba čtyřicetiletého muže, který nejenže sám onemocněl novým typem koronaviru, ale infikoval minimálně dalších jedenáct lidí a nákazu rozšířil i do dalších zemí, píše server týdeníku Focus.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Brit nebyl v Číně, ale pobýval pracovně v Singapuru, kde se nakazil od Číňanů, kteří pocházeli z epicentra nákazy, provincie Chu-pej. Britský tisk přezdívá muži „superšiřitel“, lékaři případ označují za modelový případ šíření viru.

Muž, profesí obchodník, byl na konferenci v Singapuru, které se mezi 20. do 22. lednem účastnila asi stovka Číňanů z provincie Chu-pej, epicentra nákazy. Než se vrátil domů, zastavil se ve francouzských Alpách v horském středisku Contamines-Montjoie západně do Mont Blanc. Strávil tam čtyři dny (od 24. do 28. ledna) a stýkal se zde s dalšími britskými turisty.

Když se muž vrátil zpět do Spojeného království, měl teplotu. Navštívil proto lékaře v přímořském městě Brighton. Po vyšetření mu byl diagnostikován koronavirus a 6. února byl muž převezen na speciální oddělení londýnské kliniky St. Thomas.

Řada továren zůstává v Číně kvůli koronaviru zavřená

Ekonomika

Vzápětí byla nákaza diagnostikovaná u dalších pěti Britů, kteří se s mužem stýkali ve francouzském horském středisku. V karanténě skončili také zaměstnanci hospody, kterou muž v Brightonu navštěvoval. Ti byli také jako preventivní opatření izolováni. Samotná hospoda však zůstala otevřená.

Koronavirus na člověka nejspíš přenesli luskouni

Svět

Francouzské úřady bijí na poplach. Testovaly dalších pět Britů, kteří v horském středisku zůstali a byli ve styku s nakaženým mužem. Také oni jsou pozitivní na nákazu, mezi nimi je dokonce jedno dítě.

Další turisté jsou na pozorování, zatím se u nich neobjevily symptomy nákazy. To platí také o cestujících letu ze Ženevy do Británie, kterým se nakažený muž vracel domů.

Koronavirus může nakazit až 60 procent světové populace, varuje specialista na viry

Svět

Mezitím se ovšem objevil další případ nákazy na španělském prázdninovém ostrově Mallorca. Onemocněl muž, který byl na konci ledna v horském středisku Contamines-Montjoie a stýkal se s infikovaným Britem. Zdravotnické úřady v Madridu zdůraznily, že muž byl „téměř bez příznaků“. Testy zatím neprokázaly, že by nakazil svou rodinu.

Šíření koronaviru mimo Čínu zrychlí, varuje šéf WHO

Svět

Epidemiologové popisují případ nakaženého Brita jako modelovou ukázku šíření nákazy. Profesor Paul Hunter z univerzity v Norwichi tvrdí, že je případ „znepokojující, ale nikoliv neočekávaný“. „Nákaza není už jen záležitostí Číny. Je ale příliš brzo ji hodnotit jako pandemii,“ řekl Hunter.

Do této chvíle Čína zaznamenala přes čtyřicet tisíc infikovaných a více než tisícovku obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám