Hlavní obsah

Summit Putina s Bidenem restart vztahů nepřinese, tvrdí Kreml

Kreml neočekává formální „restart“ vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy na chystaném summitu prezidentů obou zemí Vladimira Putina a Joea Bidena v Ženevě. Napsala to ve středu ruská agentura Ria Novosti.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Článek

„Patrně tu nebudeme hovořit o restartu vztahů. Naše zkušenost s restartem bilaterálních vztahů, když jsme se ho pokusili uvést do praxe, není nejlepší,“ citovala agentura mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova.

Restart ve vztazích s Moskvou vyhlásil někdejší americký prezident Barack Obama po nástupu do funkce v roce 2009, porozumění obou mocností ale trvalo jen krátce. Kvůli ukrajinské krizi, válce v Sýrii a obviněním, že Kreml se vměšuje do amerických voleb, se vztahy Ruska a USA dostaly na nejnižší úroveň od konce studené války.

Putin je zabiják. Zaplatí, prohlásil Biden

Amerika

Peskov dále uvedl, že nadcházející schůzka je sice „velice důležitá“, varoval však před „přílišnými očekáváními“. Sdělil také, že se neplánuje podpis žádných dokumentů.

Kreml a Bílý dům v úterý oznámily, že se Putin a Biden sejdou 16. června ve švýcarské Ženevě. Přesné místo konání summitu je podle Peskova dosud předmětem jednání.

Putin kontroval Bidenovi říkankou

Svět

Vztahy obou velmocí jsou v posledních měsících mimořádně napjaté kvůli řadě neshod. USA nedávno uvalily na Rusko sankce a země si vzájemně vyhostily několik diplomatů. Moskva zařadila USA minulý týden spolu s Českem na seznam „nikoliv přátelských“ zemí.

Biden však nedávno prohlásil, že očekává brzké setkání s Putinem a že není nutné, aby obě strany před jeho konáním vyřešily všechny své spory.

Reklama

Výběr článků

Načítám