Hlavní obsah

Putin kontroval Bidenovi říkankou

Právo, ave, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Vyjádření, které dějiny nepamatují.“ Těmito slovy Kreml oficiálně okomentoval přitakání šéfa Bílého domu Joea Bidena na otázku George Stephanopoulose, moderátora televize ABC, zda považuje ruského prezidenta Vladimíra Putina „za zabijáka“.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Biden „zjevně nechce urovnávat vztahy s naší zemí a z toho budeme vycházet“, sdělil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin kontroval ruskou dětskou říkankou. „Opravdu, jak (Biden) řekl, známe se osobně. A co bych mu odpověděl? Řekl bych mu: Buďte zdráv. Říkám to bez ironie a žertů,“ poznamenal při online setkání s obyvateli Krymu a Sevastopolu u příležitosti sedmého výročí anexe poloostrova Ruskem.

Sankce na zbraně

Poznamenal pak, že když se v dětství s kamarády na ulici přeli, tak si říkali: „Kdo to říká, ten to je.“ To podle něj není jen dětská říkanka. „V jiném člověku vždy vidíme své vlastní kvality a myslíme si, že je stejný jako my,“ dodal.

Putin je zabiják. Zaplatí, prohlásil Biden

Amerika

Zdůraznil zároveň, že Rusové jsou jiní než Američané, geneticky, kulturně i morálně, ale umějí se prát za vlastní zájmy. „Nehledě na sankce, urážky, to (Američané) budou muset vzít v potaz,“ prohlásil Putin.

Peskov řekl, že Putin nemá „konkrétní plány“ v souvislosti s rozhodnutím ministerstva zahraničí povolat do Moskvy Anatolije Antonova, ruského velvyslance v USA, ke konzultacím. Ministerstvo zdůraznilo, že Antonova do Moskvy „pozvalo“, nikoli „odvolalo“.

Navrhuji Bidenovi diskusi v přímém přenosu, řekl ruský prezident Putin

Evropa

Bílý dům, přesvědčený, že se Kreml vměšoval i do posledních prezidentských voleb v USA v roce 2020 s cílem vyhrotit napětí uvnitř americké společnosti, ohlásil změnu politiky ve vztahu k Rusku. Ta bude nyní přímočará, prohlásila Bidenova mluvčí Jen Psakiová.

USA s platností od čtvrtečního dne zařadily Rusko na sankční seznam zemí, se kterými je zcela zakázáno obchodovat se zbraněmi a službami obranného charakteru. Výjimku mají kosmický a letecký průmysl, a to do září. Washington tak učinil s odůvodněním, že Rusko v rozporu s mezinárodním právem použilo chemickou zbraň proti kritiku Alexeji Navalnému.

„Mrzké a nestoudné“

Ruský vojenský expert Alexandr Golc v internetové televizi Dožď řekl, že za minulý rok USA prodaly Rusku zbraně a zboží strategického významu za 900 milionů dolarů.

Za „mrzké a nestoudné“ označil Bidenovo vyjádření Andrej Turčak, první místopředseda horní komory parlamentu, Rady federace. V sociální síti Telegram napsal, že jde o „triumf politického marasmu USA a stařecké demence jejich vůdce“.

Budou se mstít? Kreml je znepokojen zprávami o kyberútoku USA

Bezpečnost

Poslanec Alexandr Chinštejn podle BBC upozornil, že „ani v nejvyhrocenějším období studené války se nikdo ze západních vůdců nesnižoval k úrovni sprosté rétoriky“. „Vyvolává to dojem, že se Biden zbláznil. To je agonie,“ dodal.

List Vědomosti pak citoval Vjačeslava Volodina, šéfa Státní dumy, podle něhož „Biden urazil ruské občany“. „Je to hysterie z bezmoci. Putin je náš prezident a útoky na něj jsou útokem na naši zemi,“ konstatoval.

Pro Obamu bandita
Média upozornila, že američtí politici si už dříve nebrali servítky při kritice ruského prezidenta.
Biden už v předvolební kampani o Vladimíru Putinovi mluvil jako o „banditovi z KGB“.
Také exprezident USA Barack Obama častoval Putina pojmem „bandita“.
Donald Trump, který také musel několikrát reagovat na otázku, zda ruského vůdce považuje za „zabijáka“, se ovšem pokaždé přímé odpovědi vyhnul.
„Je spousta zabijáků. Myslíte si, že naše země je tak nevinná?“ reagoval v televizi Fox News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám