Hlavní obsah

Stovka zemí podepsala závazek tlačit na Tálibán kvůli repatriacím. ČR mezi nimi není

Novinky, aš, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy s vládami bezmála stovky dalších zemí zveřejnily v neděli prohlášení, že budou tlačit na Tálibán, aby splnil své sliby a umožnil lidem opustit Afghánistán i poté, co na konci srpna odejdou ze země poslední američtí vojáci. Česká republika mezi signatářskými státy není.

Foto: Australia Department Of Defence, Reuters

Evakuovaní na palubě australského transportního letadla C-17A Globemaster

Článek

„Jsme všichni zavázáni zajistit, že naši občané, státní příslušníci a lidé s trvalým pobytem, včetně Afghánců, kteří s námi pracovali a jsou v ohrožení, mohou dále volně cestovat do destinací mimo Afghánistán,” stojí v prohlášení.

„Dostali jsme ujištění od Tálibánu, že všem cizím státním příslušníkům a jakýmkoli Afgháncům s platnými cestovními dokumenty našich zemí bude umožněno cestovat mimo Afghánistán,” pokračuje text prohlášení.

Tálibán neví, jestli má americké útoky na Islámský stát vítat, nebo odsoudit

Svět

„Budeme pokračovat ve vydávání cestovních dokumentů vybraným Afgháncům,” píše se dál v textu, kde je zdůrazněno, že signatáři jasně očekávají, že Tálibán splní závazek a umožní Afgháncům odcestovat do těchto zemí.

„Bereme na vědomí veřejná prohlášení Tálibánu, které potvrzují, že tomuto rozumí,” stojí v textu.

Americký národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan řekl CNN, že očekává vytvoření bezpečného průchodu pro Američany a Afghánce, kteří pomáhali americké vládě.

„31. srpna není hranice. Jsme přesvědčeni, že i po tomto termínu máme páky, které umožní, aby Tálibán splnil své závazky a umožnil bezpečný průchod pro americké občany,” uvedl.

Dodal, že páky, ať už jsou jakékoli, využijí Spojené státy na maximum.

USA znovu útočily dronem na džihádisty

Zahraniční

Ohledně slibu Tálibánu je naopak skeptická britská vláda. Ministerský úředník James Cleverly řekl stanici BBC, že Londýn bude jednat, ale nemá plné ujištění, že budou moci odejít ti, kteří v Afghánistánu zůstali.

„Pokud Tálibán bude jednat jako vláda, pokud začne usnadňovat cestování po zemi i mimo Afghánistán, pak s nimi budeme na tomto základě jednat. Ale samozřejmě nejsme schopni dát absolutní jistotu, to nedokáže žádná země,” dodal Cleverly.

Společné prohlášení podepsalo bezmála sto zemí. České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) Novinkám potvrdilo, že mezi signatářskými zeměmi není. „Návrh prohlášení nebylo možné upravovat a z našeho pohledu obsahoval mimo jiné příliš obecný a široký závazek vydávat víza pro občany Afghánistánu,” napsala Novinkám mluvčí MZV Eva Davidová.

Reklama

Výběr článků

Načítám