Hlavní obsah

Společnost Moderna začíná s testem vakcín proti viru HIV na lidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická společnost Moderna by měla tento týden zahájit testy vakcín proti HIV na lidech. Testování by mělo odstartovat ve čtvrtek 19. srpna a skončit by mělo do jara 2023, píše server newsweek.com s odkazem na informaci zveřejněnou americkým Národním ústavem zdraví (NIH). Vakcína je vyrobena na bázi mRNA, stejně jako očkovací látka proti koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV

Článek

Farmaceutická společnost má dvě varianty vakcíny proti HIV, a to mRNA-1644 a mRNA-1644v2-Core. Obě látky prošly všemi koly testování, které jsou nutné před tím, než se budou zkoušet na lidech. Testů by se mělo zúčastnit 56 lidí ve věku 18 až 56 let, kteří nejsou nakaženi virem HIV.

HIV je jedním z virů, na které se společnost Moderna při vývoji vakcín mRNA zaměřuje. Práce na vývoji vakcíny proti HIV trvají desítky let, ale zatím nepřinesly velký úspěch navzdory tomu, že se několik kandidátů na vakcínu dostalo do zkušební fáze. Buď nebyly bezpečné, nebo nebyly účinné.

EU posuzuje nové vakcíny a léky na covid, některé vypadají nadějně

Domácí

Zatím zřejmě nejnadějnějším kandidátem byla vakcína testovaná v Thajsku. Tehdy se zjistilo, že látka snižuje riziko nákazy přibližně o 30 procent. Někteří vědci ale výsledky studie považovali za kontroverzní.

Žádná z předchozích zkušebních vakcín proti viru HIV ale nebyla vyrobena na bázi mRNA, což znamená, že neobsahovala nukleovou kyselinu, takzvanou mRNA, která nese informaci o výrobě virového antigenu. Tento molekulární posel vnikne do některých buněk, kde se podle jím přineseného receptu začne vyrábět specifická virová bílkovina – antigen. Tato bílkovina se dostane na povrch buněk, kde začne vzápětí imunitní systém vyrábět protilátky.

Ve Španělsku jede očkování jako po másle, odborníci se až diví

Koronavirus

Technologie mRNA je nová a současně bylo prokázáno, že je bezpečná a účinná i proti mutacím, alespoň co se týká ochrany proti onemocnění covid-19. Vědci doufají, že nová vakcína bude úspěšná a povede k průlomu v oblasti nákazy virem HIV.

„Na základě úspěchu v ochraně proti Covid-19 doufám, že technologie mRNA způsobí revoluci v naší schopnosti vyvíjet vakcíny proti jiným patogenům, jako je HIV a chřipka,“ uvedl Rajesh Gandhi, odborník na infekční choroby.

Společnost Moderna není jediná, která vyvíjí vakcínu proti viru HIV. Některé látky jsou nyní ve fázi klinických studiích nebo se na ně chystají.

Reklama

Výběr článků

Načítám