Hlavní obsah

EU posuzuje nové vakcíny a léky na covid, některé vypadají nadějně

Na úrovni Evropské lékové agentury (EMA) se momentálně řeší 216 potenciálních léčiv a 60 vakcín proti covidu. V senátním výboru pro zdravotnictví to sdělil náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar. „U některých z nich je pravděpodobné, že budou ještě v letošním roce registrovány na úrovni Evropské unie,“ řekl.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na postoupení do finálního schvalovacího procesu přitom čeká už pět prototypů vakcín. Některé, jako třeba ten od americké firmy Novavax nebo ruský Sputnik V, takto čekají už několik měsíců.

Ve fázi rolling review, tedy zatím jen průběžného hodnocení, je také látka od čínské firmy Sinovac, německého CureVac nebo francouzského Sanofi Pasteur. Podmínečným schválením ze strany EU zatím prošly jen čtyři vakcíny, všechny se používají v Česku.

Sabotáž očkování: Tisíce lidí dostaly v Německu místo vakcíny roztok soli

Koronavirus

Vedle nejvyužívanějšího preparátu od Pfizer/BioNTech je to vakcína od Moderny, AstraZeneky a Johnson & Johnson.

Vysoký počet diskutovaných léků a vakcín některé senátory na výboru překvapil, což mírnila Policarova kolegyně z vedení resortu Martina Koziar Vašáková s tím, že to neznamená, že budou nakonec úspěšné v klinickém hodnocení všechny.

Preferované je podle ní stále očkování. „U této nemoci je vakcinace to nejefektivnější, co máme, a to z důvodu, že covid není viróza, ale imunopatologie,“ řekla Vašáková, která je předsedkyní České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Chile začalo podávat třetí dávku vakcíny proti covidu-19

Koronavirus

Často se zdá, že počáteční fázi nemoci není potřeba léčit. Poté, co se nemoc výrazně zhorší, je však na nasazení léčby, například účinnými monoklonálními protilátkami, pozdě. Lék je třeba v případě starších lidí nebo rizikových pacientů nasadit bez hledu na to, jak silné jsou prvotní příznaky. Výzva je to pro praktické lékaře, kteří mohou své pacienty poslat přímo na infuzi do nemocnice. Dostupný je pro české pacienty od jara lék Regn-cov2 nebo bamlanivimab. Jsou sice drahé, ale v tuto chvíli to nejúčinnější, co je k dispozici.

Zaměřit se chce Evropská komise i na rychlejší vývoj a schvalování léků. Stejné ambice má podle Vašákové ČR směrem k Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

ČR proti evropskému hygienikovi

Ačkoliv má Česko objednáno 23,9 milionu dávek a zavázalo se asi dva miliony z nich darovat jiným státům, bude se dál účastnit evropských jednání s výrobci. Podle náměstkyně Vašákové je lepší mít dostatek vakcín a pak je darovat nebo prodat, než aby chyběly. Vyjednávací pozice Česka je navíc mnohem lepší v rámci EU.

Minimálně první dávku už dostalo 5,6 milionu obyvatel. Plně naočkováno bylo k pátku zhruba 5,3 milionu obyvatel.

Kolektivní imunita u delty? Nedosažitelný mýtus, tvrdí oxfordský vakcinolog

Evropa

Negativní stanovisko zaznělo ve výboru k plánovanému vzniku nového úřadu evropského hlavního hygienika. Za resort zdravotnictví ho sdělila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Reagovala tak na jeden z bodů v dokumentu Evropské komise o Ponaučení z pandemie covidu-19, podle kterého by se měl do konce roku tento post obsadit.

„Dle našeho názoru není nutné zřizovat nový úřad vedený hlavním hygienikem EU,“ řekla senátorům Svrčinová. Současné struktury, jako je Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), jsou podle ní pro řešení epidemií dostačující.

Reklama

Výběr článků

Načítám