Hlavní obsah

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Rusko o víkendu otestovalo svou protidružicovou zbraň ASAT. Ve vesmíru sestřelilo vlastní satelit, jehož zničení ale způsobilo, že na oběžné dráze přibyly obrovskou rychlostí létající střepiny, které ohrožují například také Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Úlomky jsou podle NASA nebezpečné, protože především menší z nich není možné zachytit pomocí radarů.

Foto: Handout, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice

Článek

Satelit Ikar 39L, který Rusko sestřelilo, byl ve vesmíru od roku 1982 a měřil tři a půl metru.

Astronauti na ISS se v důsledku létajících úlomků museli uchýlit do záchranných modulů. Sestřelení satelitu podle NASA vytvořilo na oběžné dráze dalších přibližně 1500 kusů vesmírného odpadu. Menší kusy navíc nejsou radary schopny zachytit.

„Není třeba dodávat, že jsem rozhořčený. Je to pošetilé. Nemohu uvěřit, že ruská vláda tento test uskutečnila, protože kromě mezinárodních ohrozila také své vlastní astronauty, kteří se na ISS nacházejí,“ uvedl šéf NASA Bill Nelson.

Muskova firma vypustila na orbitu dalších 53 satelitů pro síť Starlink

Věda a školy

Ruská vesmírná agentura Roskosmos v pondělí večer s odkazem na svého kosmonauta Antona Škaplerova uvedla, že posádka ISS pokračuje v práci v souladu s letovým programem.

Podle astrofyzika Jonathana McDowella ze Smithsonovy observatoře se ve vesmíru nacházejí zhruba čtyři tisíce aktivních satelitů a po ruském testu létá na oběžné dráze zhruba 19 tisíc kusů vesmírného odpadu.

Zatímco před většími kusy dokážou radary včas varovat, u menších to neplatí. Vesmírem přitom střepiny létají rychlostí až 27 tisíc kilometrů za hodinu. Výbuch satelitu podle McDowella způsobil, že pravděpodobnost srážky s ISS či dalšími satelity vzrostla o deset procent.

Astronomové nečekaně objevili černou díru uprostřed hvězdokupy mimo Mléčnou dráhu

Věda a školy

„Není to dramatické zvýšení rizika, ale určitě je to znepokojující. Už tak máme problém s přebytkem vesmírného odpadu a není důvod vytvářet cíleně další,“ citoval McDowella server The Guardian.

McDowell situaci s vesmírným odpadem porovnal s oceány znečištěnými mikroplasty. „Situace se pomalu zhoršuje. Dospěje to až do momentu, kdy budeme muset do vesmíru vyslat nějaké ‚popeláře‘, aby odpad uklidili,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám