Hlavní obsah

Protesty v Hongkongu můžeme potlačit silou, varoval čínský velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jestliže se situace v Hongkongu bude dál zhoršovat, Čína použije svou sílu k potlačení protestů, řekl ve čtvrtek čínský velvyslanec ve Velké Británii Liou Siao-ming. Tvrdí, že někteří z demonstrantů proti vládě vykazují známky terorismu. Velvyslanec rovněž obvinil blíže neurčené zahraniční síly, že násilné protesty v Hongkongu podněcují. Protivládní akce trvají v Hongkongu od června.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Čínský velvyslanec ve Velké Británii Liou Siao-ming.

Článek

„Jestliže se situace v Hongkongu dále zhorší... ústřední vláda (v Pekingu) nebude sedět se složenýma rukama a sledovat to. Máme dostatek řešení a dostatek síly v mezích zákona, abychom rychle potlačili jakékoli nepokoje,“ uvedl čínský ambasador.

„Jejich kroky jsou závažnými a násilnými trestnými činy, které již vykazují známky terorismu,“ dodal na adresu protestujících v Hongkongu. Čínská vláda podle něj nikdy nedovolí „několika násilníkům“, aby zatáhli Hongkong na nebezpečnou cestu.

Čína už před několika dny začala stahovat armádu do Šen-čenu u hranic s Hongkongem. Tamější média k soustřeďování sil uvedla, že „tanky jsou připraveny ke cvičení“. Podle komunistického listu Global Times, který zveřejnil videa z přesunu, se má jednat o manévry velkého rozsahu. Na hranicích se také pohybují čínské milice.

Vměšování cizích sil

Ve svém prohlášení velvyslanec rovněž obvinil blíže neurčené zahraniční síly z toho, že protesty podněcují. „Cizí síly musí přestat zasahovat do hongkongských záležitostí,“ uvedl Liou Siao-ming.

„Existují důkazy, že situace by se tolik nezhoršila, kdyby nedošlo k zasahování a podněcování ze strany zahraničních sil. Hongkong je součástí Číny. Žádná cizí země by neměla zasahovat do vnitřních záležitostí Hongkongu,“ dodal. Západní média rovněž obvinil z nevyváženosti zpráv.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, nyní čelí největší politické krizi za desítky let. To, co začalo jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostlo v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu návštěvníků z pevninské Číny do Hongkongu.

Reklama

Výběr článků

Načítám