Hlavní obsah

Před 75 lety Hirošimu zahalila atomová katastrofa

– Hirošima

Minutou ticha a apelem na japonskou vládu k podepsání dohody OSN o zákazu jaderných zbraní si zhruba tisícovka lidí v Hirošimě připomněla 75 let od výbuchu atomové bomby. Vzpomínková akce musela být drasticky omezena kvůli současné koronavirové krizi, připomínají zahraniční média.

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry života v Hirošimě a jak výbuch změnil město

 
Článek

Pietní ceremonie v hirošimském Parku míru se každoročně účastní desítky tisíc lidí. Letos byl vstup povolen kromě představitelů státu a města pouze přeživším tragédie a jejich rodinám. Všichni museli dodržovat odstupy a tváře si zakrýt rouškami. V 8:15 (1:15 SELČ), tedy ve stejný čas, kdy nad městem vybuchla bomba, se parkem rozezněl zvon.

„Jediná atomová bomba 6. srpna 1945 zničila naše město. Tehdy se říkalo, že tady 75 let nic neporoste,” řekl starosta Hirošimy Kazumi Macui. „Hirošima se přesto vzpamatovala a stala se symbolem míru,” dodal.

Foto: Us Army, Reuters

Stoupající dým po dopadu atomové bomby na Hirošimu před 75 lety

Japonský premiér Šinzó Abe v proslovu ubezpečil, že Japonsko se zákazem jaderných zbraní souhlasí, ale zároveň řekl, že se jich svět nezbaví přes noc.

Japonští studenti svrhli atomovou bombu na Hirošimu. Virtuálně

Zahraniční

„Úlohou Japonska je sloužit jako most mezi různými stranami a trpělivě podporovat jejich dialog, abychom dosáhli světa bez jaderných zbraní,” uvedl ministerský předseda. „Abeho slova neodpovídají jeho činům,” kritizoval premiéra 47letý Manabu Iwasa, který do parku přišel uctít památku svého otce, přeživšího tragédie, jenž ve věku 87 let zemřel letos v březnu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonský premiér Šinzó Abe před památníkem v Hirošimě

„Mnoho přeživších premiér země, která nepodepsala dohodu o zákazu jaderných zbraní, uráží,” uvedla 84letá Keiko Oguraová, které bylo v době výbuchu bomby osm let.

S dohodou OSN o zákazu jaderných zbraní před dvěma lety souhlasily dvě třetiny všech států, které organizace sdružuje. Dokument dosud ratifikovalo 32 zemí. Úmluvu nepodepsaly jaderné velmoci včetně Spojených států, Británie, Číny, Francie či Ruska.

Hirošima zbourá budovy, které přežily atomovou bombu

Stalo se

„Žádám japonskou vládu, aby dbala volání po podpisu a ratifikaci a Japonsko se stalo součástí dohody o zákazu jaderných zbraní,” uvedl Macui. Starosta také vyzval světové lídry, obzvláště ty, již stojí v čele jaderných velmocí, aby do Hirošimy přijeli a na vlastní oči viděli dopady výbuchu bomby.

Shození atomové bomby z amerického letadla na Hirošimu zabilo v roce 1945 kolem 140 tisíc civilistů, tisíce zemřely později na následky zranění a radiace. Další útok na Nagasaki o tři dny později připravil o život přibližně 70 tisíc lidí. Japonsko kapitulovalo o šest dní později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám