Hlavní obsah

Polní maršál Haftar ovládl Syrtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází/Ankara

Jednotky Libyjské národní armády (LNA) polního maršála Chalífy Haftara v pondělí ovládly přímořské město Syrta, které dosud kontrolovaly síly mezinárodně uznávané vlády premiéra Faíze Sarrádže, která sídlí v Tripolisu. S odvoláním na mluvčího LNA o tom informovala agentura AFP.

Foto: Esam Al-fetori, Reuters

Maršál Chalífa Haftar.

Článek

„Vrchní velitel se rozhodl k dobře naplánovanému a preventivnímu zásahu a během tří hodin jsme pronikli až do srdce Syrty,“ řekl o útoku mluvčí Haftarových jednotek a dodal, že Syrta tím byla zcela očištěna od „teroristických skupin“.

Použil toto označení, protože část milic podporujících Sarrádže je podle LNA islamistických. Do prosince 2016 ovládal Syrtu Islámský stát, který vyhnala libyjská armáda podporovaná Američany.

Na straně libyjské vlády bojují islamisté

Svět

Převzetí kontroly nad městem podle agentury Reuters předcházelo bombardování, LNA před dobytím centra obsadila i leteckou základnu.

V Libyi se bojuje od roku 2011, kdy byl svržen diktátor Muammar Kaddáfí. Haftarovy jednotky, které ovládají východ země, loni v dubnu zahájily ofenzivu na Tripolis, kde sídlí mezinárodně uznávaná vláda.

Spojené státy ukončily operaci proti Islámskému státu v Syrtě

Svět

Turecko vysílá experty a technický personál  

Zatímco Haftara podporují Egypt, Jordánsko či Spojené arabské emiráty a patrně i Rusko, Sárradžovu vládu, kterou uznala OSN, podpořilo mimo jiné Turecko, které do země začalo o víkendu přesouvat své vojenské experty a technický personál.

V pondělí složení tureckého kontingentu oznámil podle agentury Reuters ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Erdogan již v neděli informoval, že se jednotky turecké armády začaly do Libye postupně přemisťovat.

Turecké jednotky se podle Erdogana začaly přesouvat do Libye

Blízký a Střední východ

Šéf turecké diplomacie rovněž vyzval generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby byl v Libyi mnohem aktivnější, pokud jde o politické řešení krize a dosažení příměří. Jak Çavuşoglu v rozhovoru s tureckými novináři poznamenal, pokračující ofenziva jednotek Chalífy Haftara může vyvolat ještě větší chaos a rozpad země.

„Každý by měl pochopit, že tato občanská válka v Libyi nebude mít vítěze. A jestliže střety nezastavíme, bude tato válka trvat velmi dlouho,“ uvedl.

Kritizoval i zapojení žoldnéřů na straně LNA. „Jsme proti žoldnéřům, kteří přicházejí do Libye. Myslíme si, že žoldnéři nemohou přinést mír a stabilitu,“ citovala Çavuşoglua agentura Anadolu.

Turecko porušuje embargo OSN a dál posílá zbraně do Libye

Svět

Turečtí představitelé už dříve uvedli, že Rusko má v Libyi 2000 placených bojovníků, kteří bojují na straně Haftara. Na jeho straně bojují i súdánské jednotky a čadská milice.

Turecko zase dodává zbraně mezinárodně uznávané vládě, i když to zakazuje embargo Rady bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám